Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Likier pomarańczowo-kawowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 43739" data-attributes="member: 108"><p>Likier pomarańczowo-kawowy</p><p></p><p>1 pomarańcza</p><p>35 dag cukru</p><p>250 ml wody</p><p>4 dag kawy w ziarenkach</p><p>500 ml spirytusu 95%</p><p></p><p>Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, trochę przestudzić. Do ciepłego roztworu cukru wlać spirytus. </p><p>Pomarańczę sparzyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić w pomarańczy kilkadziesiąt nacięć. W nacięcia powciskać ziarenka kawy. Pomarańczę nadzianą kawą umieścić w słoju, zalać spirytusem z cukrem i odstawić na 6 tygodni do macerowania. </p><p>Zlać nalew znad pomarańczy, przefiltrować przez bibułę i przelać do butelek. Odstawić na 3 miesiące.</p><p></p><p>Jeśli pomarańcza nie mieści się w całości do słoja, można ją pokroić na połówki albo ćwiartki i powciskać ziarenka kawy we wszystkie możliwe miejsca.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 43739, member: 108"] Likier pomarańczowo-kawowy 1 pomarańcza 35 dag cukru 250 ml wody 4 dag kawy w ziarenkach 500 ml spirytusu 95% Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, trochę przestudzić. Do ciepłego roztworu cukru wlać spirytus. Pomarańczę sparzyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić w pomarańczy kilkadziesiąt nacięć. W nacięcia powciskać ziarenka kawy. Pomarańczę nadzianą kawą umieścić w słoju, zalać spirytusem z cukrem i odstawić na 6 tygodni do macerowania. Zlać nalew znad pomarańczy, przefiltrować przez bibułę i przelać do butelek. Odstawić na 3 miesiące. Jeśli pomarańcza nie mieści się w całości do słoja, można ją pokroić na połówki albo ćwiartki i powciskać ziarenka kawy we wszystkie możliwe miejsca. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Likier pomarańczowo-kawowy*
Top
Bottom