Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Likier wiśniowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 876800" data-attributes="member: 10341"><p>Nie powiem Wam, że doskonały, choć spodziewam się tego, bo dopiero dzisiaj nastawiłam, ale robili z tego przepisu moi znajomi i częstowali mnie nim - to była poezja. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot;.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>50 dkg wiśni</p><p>1/2 litra spirytusu</p><p>1 2/3 szklanki wody (około 420ml)</p><p>40 dkg cukru</p><p></p><p>Przebrane, umyte wiśnie wkładamy do gąsiorka, zalewamy spirytusem i zakorkowane odstawiamy na 6 dni, codziennie wstrząsając naczyniem. Po tym czasie zlewamy spirytus do butelek, zakorkowujemy, a do owoców wsypujemy cukier i odstawiamy w zakorkowanym gąsiorku na 2 tygodnie. Potem zlewamy syrop, a do wiśni wlewamy przegotowaną wodę, mieszamy, przecedzamy i łączymy z syropem oraz spirytusem. Przelewamy do gąsiorka, zakorkowujemy i odstawiamy na miesiąc. Następnie przecedzamy likier do butelek, używając lejka z włożonym kawałkiem waty. Zamykamy butelki i odstawiamy je na pół roku. Cierpliwości, bo warto.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 876800, member: 10341"] Nie powiem Wam, że doskonały, choć spodziewam się tego, bo dopiero dzisiaj nastawiłam, ale robili z tego przepisu moi znajomi i częstowali mnie nim - to była poezja. Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia". [B]Składniki[/B] 50 dkg wiśni 1/2 litra spirytusu 1 2/3 szklanki wody (około 420ml) 40 dkg cukru Przebrane, umyte wiśnie wkładamy do gąsiorka, zalewamy spirytusem i zakorkowane odstawiamy na 6 dni, codziennie wstrząsając naczyniem. Po tym czasie zlewamy spirytus do butelek, zakorkowujemy, a do owoców wsypujemy cukier i odstawiamy w zakorkowanym gąsiorku na 2 tygodnie. Potem zlewamy syrop, a do wiśni wlewamy przegotowaną wodę, mieszamy, przecedzamy i łączymy z syropem oraz spirytusem. Przelewamy do gąsiorka, zakorkowujemy i odstawiamy na miesiąc. Następnie przecedzamy likier do butelek, używając lejka z włożonym kawałkiem waty. Zamykamy butelki i odstawiamy je na pół roku. Cierpliwości, bo warto. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Likier wiśniowy*
Top
Bottom