- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Linzer Törtchen
Składniki
350 g mąki pszennej (405)
350 g masła lub margaryny
200 g zmielonych migdałów
200 g cukru
szczypta goździków
2 łyżeczki cynamonu
marmolada
1.Mąkę, masło, cukier, zmielone migdały, goździki i cynamon zagniatamy . Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
2.Rorwałkujemy na około 2-3 milimetrów. Wykrawamy okrągłe krążki, z tym że co w drugim z krążków robimy jeszcze dodatkowy otwór.
3.Krążki składamy razem a w srodek kładziemy jakiś dźem.
4.Pieczemy w tem 180 stopni przez 15-20 minut.
Ps.W czasie pieczenia jeśli widzimy ,że za mało daliśmy nadzienia to możemy szybko wyjąć blachę i go jeszcze dołożyć.

Składniki
350 g mąki pszennej (405)
350 g masła lub margaryny
200 g zmielonych migdałów
200 g cukru
szczypta goździków
2 łyżeczki cynamonu
marmolada
1.Mąkę, masło, cukier, zmielone migdały, goździki i cynamon zagniatamy . Zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
2.Rorwałkujemy na około 2-3 milimetrów. Wykrawamy okrągłe krążki, z tym że co w drugim z krążków robimy jeszcze dodatkowy otwór.
3.Krążki składamy razem a w srodek kładziemy jakiś dźem.
4.Pieczemy w tem 180 stopni przez 15-20 minut.
Ps.W czasie pieczenia jeśli widzimy ,że za mało daliśmy nadzienia to możemy szybko wyjąć blachę i go jeszcze dołożyć.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: