Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ljutenica na dwa sposoby
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 1467992" data-attributes="member: 5092"><p><strong>Ljutenica I</strong></p><p>Na 2 kg ljutenicy:</p><p>6 kg czerwonych papryk</p><p>1,5 kg pomidorów</p><p>łyżka posiekanej natki pietruszki</p><p>łyżka cukru</p><p>półtorej łyżki soli</p><p>półtorej szkl oleju</p><p>papryki oczyścić z nasion i pokroic na drobne kawałki, pomidory obrać ze skórki i zetrzec na tarce.</p><p>Warzywa wrzucic do garnka i gotowac na średnim ogniu aż całkowicie rozmiękną, przetrzeć przez sito. Ponownie doprowadzic do wrzenia i gotować na średnim ogniu do uzyskania konsystencji gęstego puree. </p><p>Dodać natkę pietruszki, cukier, sól i olej.Wszystko dokładnie wymieszać, można dodać zmiażdżony czosnek </p><p>Przekładać do ciepłych wysterylizowanych słoików i gotować 30 minut całkowicie zanurzone w wodzie. </p><p>Sos podawać do kebabczeta, pieczonych ryb lub zwyczajnie do chleba.</p><p></p><p><strong>Ljutenica II</strong></p><p>3 kg papryki</p><p>3 kg bakłażanów</p><p>4 kg pomidorów</p><p>2 cebule</p><p>4 ząbki czosnku</p><p>pół szkl oleju</p><p>łyżka czubrycy</p><p>sól</p><p>Pomidory zblanzować, obrać ze skórki, przetrzec przez sito.Przełożyć do dużego garnka i gotować aż połowa płynu odparuje.</p><p>Papryki i bakłażany opiec na grillu lub w piekarniku tak, aby skórka poczerniała. Zostawic pod przykryciem do ostygnięcia. </p><p>Papryki obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych, starając sie nie stracić wyciekającego z nich soku..</p><p>Bakłażany obrać ze skórki, ale sok wylać.</p><p>Papryki i bakłażany można posiekać lub zmiksować, zaleznie czy chcemy otrzymać zupełnie gładki sos czy raczej nie.</p><p>Obie cebule drobno posiekać, i zeszklić na oleju. dodając czubrycę i roztarty czosnek. Wszystko połączyć i gotować jeszcze razem przez 20 minut.</p><p>Przełożyć do wysterylizowanych słoików, ustawiając je do góry dnem i pod kocyk. Nie wymagają pasteryzacji.</p><p></p><p>Oczywiście ja niczego nie przecierałam przez sito, spawę załatwiła żyrafka. </p><p>Pomidory nie były tarte na tarce, nigdy w zyciu, pokroiłam nieco i rozciapkałam w malakserze. </p><p>Reszta mniej więcej zgodnie z przepisem. Bardzo dobry sos, polecam, jak i inne przepisy z tej książki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 1467992, member: 5092"] [B]Ljutenica I[/B] Na 2 kg ljutenicy: 6 kg czerwonych papryk 1,5 kg pomidorów łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka cukru półtorej łyżki soli półtorej szkl oleju papryki oczyścić z nasion i pokroic na drobne kawałki, pomidory obrać ze skórki i zetrzec na tarce. Warzywa wrzucic do garnka i gotowac na średnim ogniu aż całkowicie rozmiękną, przetrzeć przez sito. Ponownie doprowadzic do wrzenia i gotować na średnim ogniu do uzyskania konsystencji gęstego puree. Dodać natkę pietruszki, cukier, sól i olej.Wszystko dokładnie wymieszać, można dodać zmiażdżony czosnek Przekładać do ciepłych wysterylizowanych słoików i gotować 30 minut całkowicie zanurzone w wodzie. Sos podawać do kebabczeta, pieczonych ryb lub zwyczajnie do chleba. [B]Ljutenica II[/B] 3 kg papryki 3 kg bakłażanów 4 kg pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku pół szkl oleju łyżka czubrycy sól Pomidory zblanzować, obrać ze skórki, przetrzec przez sito.Przełożyć do dużego garnka i gotować aż połowa płynu odparuje. Papryki i bakłażany opiec na grillu lub w piekarniku tak, aby skórka poczerniała. Zostawic pod przykryciem do ostygnięcia. Papryki obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych, starając sie nie stracić wyciekającego z nich soku.. Bakłażany obrać ze skórki, ale sok wylać. Papryki i bakłażany można posiekać lub zmiksować, zaleznie czy chcemy otrzymać zupełnie gładki sos czy raczej nie. Obie cebule drobno posiekać, i zeszklić na oleju. dodając czubrycę i roztarty czosnek. Wszystko połączyć i gotować jeszcze razem przez 20 minut. Przełożyć do wysterylizowanych słoików, ustawiając je do góry dnem i pod kocyk. Nie wymagają pasteryzacji. Oczywiście ja niczego nie przecierałam przez sito, spawę załatwiła żyrafka. Pomidory nie były tarte na tarce, nigdy w zyciu, pokroiłam nieco i rozciapkałam w malakserze. Reszta mniej więcej zgodnie z przepisem. Bardzo dobry sos, polecam, jak i inne przepisy z tej książki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ljutenica na dwa sposoby
Bottom