Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ljutenica na dwa sposoby
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1470826" data-attributes="member: 956"><p>Dołożę jeszcze trzecią wersję, która mnie najbardziej smakuje:</p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Bałkańskie zapiski kuchenne&quot; Iliany Genew-Puhalewej.</p><p>W przepisie nie jest nic napisane o wkładaniu w słoiki i to, co napisałam o tym to jest to opis jak ja zrobiłam.</p><p></p><p>1,5 kg czerwonej papryki</p><p>2 cebule</p><p>6 pomidorów</p><p>4 marchewki</p><p>1 główka czosnku</p><p>1 pęczek natki pietruszki</p><p>5 łyżek oliwy</p><p>1 łyżka soli</p><p>1 łyżka cukru</p><p>1 łyżka octu winnego</p><p></p><p>Jako, że pasta powinna być ostra, Bułgarzy dodają 1-2 ostre papryczki. (ljuta=ostra). Ja też dodałam jeden strączek i dodatkowo trochę pokruszonej suchej.</p><p></p><p>Paprykę opiekamy, po wystygnięciu obieramy ze skóry. Mozemy albo drobno ją pokroić, albo - jeszcze lepiej - utłuc w drewnianym naczyniu lub moździeżu. Obrane pomidory i uprzednio ugotowaną marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do startej na miazgę papryki. Ucieramy także czosnek i cebulę (ja cebulę zeszkliłam i taką dodałam) i dodajemy do warzyw. Gotujemy do odparowania, doprawiamy do smaku oliwą, octem, solą i cukrem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.</p><p>Włożyłam do gorących słoików i pasteryzowałam w piekarniku w 130 stopniach około 15-20 minut.</p><p></p><p>Mnie smakuje bardziej niż ta z dodatkiem bakłażana. Ale, jak wiadomo, każdemu smakuje coś innego.</p><p></p><p>[ATTACH=full]85633[/ATTACH] [ATTACH=full]85634[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1470826, member: 956"] Dołożę jeszcze trzecią wersję, która mnie najbardziej smakuje: Przepis pochodzi z książki "Bałkańskie zapiski kuchenne" Iliany Genew-Puhalewej. W przepisie nie jest nic napisane o wkładaniu w słoiki i to, co napisałam o tym to jest to opis jak ja zrobiłam. 1,5 kg czerwonej papryki 2 cebule 6 pomidorów 4 marchewki 1 główka czosnku 1 pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka octu winnego Jako, że pasta powinna być ostra, Bułgarzy dodają 1-2 ostre papryczki. (ljuta=ostra). Ja też dodałam jeden strączek i dodatkowo trochę pokruszonej suchej. Paprykę opiekamy, po wystygnięciu obieramy ze skóry. Mozemy albo drobno ją pokroić, albo - jeszcze lepiej - utłuc w drewnianym naczyniu lub moździeżu. Obrane pomidory i uprzednio ugotowaną marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do startej na miazgę papryki. Ucieramy także czosnek i cebulę (ja cebulę zeszkliłam i taką dodałam) i dodajemy do warzyw. Gotujemy do odparowania, doprawiamy do smaku oliwą, octem, solą i cukrem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę. Włożyłam do gorących słoików i pasteryzowałam w piekarniku w 130 stopniach około 15-20 minut. Mnie smakuje bardziej niż ta z dodatkiem bakłażana. Ale, jak wiadomo, każdemu smakuje coś innego. [ATTACH=full]85633[/ATTACH] [ATTACH=full]85634[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ljutenica na dwa sposoby
Top
Bottom