Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Łobiani-gruzińskie chaczapuri z fasolą*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1238285" data-attributes="member: 421"><p><span style="color: #8B0000"><span style="font-size: 26px"><strong>Łobiani-gruzińskie chaczapuri z fasolą</strong></span></span></p><p></p><p><a href="http://www.koolinar.ru/recipe/view/38950" target="_blank">http://www.koolinar.ru/recipe/view/38950</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]70012[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p></p><p>1. Maconi (kefir) - 0,5 l</p><p></p><p>2. Śmietana- 1 st. łyżka</p><p></p><p>3. &#1052;ąk&#1072;~ 500 g</p><p></p><p>4. Jajko - 1 szt.</p><p></p><p>5. Drożdże - 1 łyżeczka (dałam 2 łyżeczki świeżych)</p><p></p><p>6. Sól</p><p><strong></strong></p><p><strong>Farsz:</strong></p><p></p><p>1. fasola-bób (ciemny gatunek) suchy- 0,5 kg</p><p></p><p>2. por - biała część- 1 pęd (dodatkowo dałam 1 cebulę)</p><p></p><p>3. Oregano, bazylia (suche) - po szczypcie</p><p></p><p>4. orzechy włoskie, zmielone- 1 st. łyżka(niekoniecznie)</p><p></p><p>5. Olej do podduszenia cebuli</p><p></p><p>6. Czerwona papryka(zmielona),</p><p></p><p>czosnek,sól</p><p>=============================================================================</p><p></p><p># Mąkę zmieszać z solą i drożdżami + kefir (ciepły) +śmietana+jajko=zagnieść miękkie ciasto.</p><p></p><p># nalać do ręki odrobinę słonecznikowego oleju i &#092;&quot;obmyć&#092;&quot; nim ciasto. Jeszcze raz wyrobić,dać odpocząć , posmarować je olejem, żeby nie podeschło.</p><p></p><p># Fasolę przebrać, przemyć, zalać zimną wodą (4 - 5 cm nad fasolą) i gotować.</p><p></p><p># w miarę odparowywania, dolewać chłodną (!) wodę .</p><p></p><p># gotować ~ 90 min (zależy od gatunku fasoli).</p><p></p><p># Cebulę-por pokroić półpierścieniami ,lekko obsmażyć na oleju, zdjąć z ognia i dodać suszone przyprawy, czosnek, żeby przesiąkły olejem i oddały swój aromat.</p><p></p><p># kiedy fasola stanie się bardzo miękka, zdjąć z ognia. Jeżeli został płyn-zlać. Doprawić, dodać sól i pieprz.</p><p></p><p># Wziąć łyżkę stołową ,pochylić naczynie i rozgniatać fasolę o ścianę garnka. Ostudzić .</p><p></p><p># kiedy ciasto &quot;dojdzie&#8221;, podzielić na 6 - 7 części (zależnie od rozmiaru patelni).</p><p></p><p># każdą rozwałkować, położyć nadzienie, zebrać ciasto. Jeszcze raz rozwałkować, lepiej ręką, żeby nie porwać ciasta.</p><p></p><p>#Suchą patelnię nagrzać (żeby kropelki wody odskakiwały), ogień lekko zmniejszyć, położyć placek i upiec z dwóch stron.</p><p></p><p># położyć na posmarowany masłem talerz. Z wierzchu także obficie posmarować masłem .</p><p></p><p>[ATTACH=full]70013[/ATTACH]</p><p></p><p>P.S. nie moczę fasoli – ona na tym traci ,na smaku i kolorze.</p><p></p><p>Można upiec i w piekarniku, wtedy trzeba posmarować powierzchnię jajkiem.</p><p></p><p>Kiedy będziecie zbierać ciasto, starajcie się aby nie utworzyła się u góry &#092;&quot;szyszka&#092;&quot; - będzie grube po upieczeniu</p><p>================================================================================</p><p>==</p><p> Chciałam szybko zrobić i zamiast gotować fasolę ,wzięłam pół dużej (1 kg)puszki.</p><p>Podałam do tego sos czosnkowy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1238285, member: 421"] [COLOR=#8B0000][SIZE=14][B]Łobiani-gruzińskie chaczapuri z fasolą[/B][/SIZE][/COLOR][SIZE=14][/SIZE] [URL="http://www.koolinar.ru/recipe/view/38950"]http://www.koolinar.ru/recipe/view/38950[/URL] [ATTACH=full]70012[/ATTACH] [B]Ciasto:[/B] 1. Maconi (kefir) - 0,5 l 2. Śmietana- 1 st. łyżka 3. Мąkа~ 500 g 4. Jajko - 1 szt. 5. Drożdże - 1 łyżeczka (dałam 2 łyżeczki świeżych) 6. Sól [B] Farsz:[/B] 1. fasola-bób (ciemny gatunek) suchy- 0,5 kg 2. por - biała część- 1 pęd (dodatkowo dałam 1 cebulę) 3. Oregano, bazylia (suche) - po szczypcie 4. orzechy włoskie, zmielone- 1 st. łyżka(niekoniecznie) 5. Olej do podduszenia cebuli 6. Czerwona papryka(zmielona), czosnek,sól ============================================================================= # Mąkę zmieszać z solą i drożdżami + kefir (ciepły) +śmietana+jajko=zagnieść miękkie ciasto. # nalać do ręki odrobinę słonecznikowego oleju i \"obmyć\" nim ciasto. Jeszcze raz wyrobić,dać odpocząć , posmarować je olejem, żeby nie podeschło. # Fasolę przebrać, przemyć, zalać zimną wodą (4 - 5 cm nad fasolą) i gotować. # w miarę odparowywania, dolewać chłodną (!) wodę . # gotować ~ 90 min (zależy od gatunku fasoli). # Cebulę-por pokroić półpierścieniami ,lekko obsmażyć na oleju, zdjąć z ognia i dodać suszone przyprawy, czosnek, żeby przesiąkły olejem i oddały swój aromat. # kiedy fasola stanie się bardzo miękka, zdjąć z ognia. Jeżeli został płyn-zlać. Doprawić, dodać sól i pieprz. # Wziąć łyżkę stołową ,pochylić naczynie i rozgniatać fasolę o ścianę garnka. Ostudzić . # kiedy ciasto "dojdzie”, podzielić na 6 - 7 części (zależnie od rozmiaru patelni). # każdą rozwałkować, położyć nadzienie, zebrać ciasto. Jeszcze raz rozwałkować, lepiej ręką, żeby nie porwać ciasta. #Suchą patelnię nagrzać (żeby kropelki wody odskakiwały), ogień lekko zmniejszyć, położyć placek i upiec z dwóch stron. # położyć na posmarowany masłem talerz. Z wierzchu także obficie posmarować masłem . [ATTACH=full]70013[/ATTACH] P.S. nie moczę fasoli – ona na tym traci ,na smaku i kolorze. Można upiec i w piekarniku, wtedy trzeba posmarować powierzchnię jajkiem. Kiedy będziecie zbierać ciasto, starajcie się aby nie utworzyła się u góry \"szyszka\" - będzie grube po upieczeniu ================================================================================ == Chciałam szybko zrobić i zamiast gotować fasolę ,wzięłam pół dużej (1 kg)puszki. Podałam do tego sos czosnkowy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Łobiani-gruzińskie chaczapuri z fasolą*
Top
Bottom