Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Lody kawowe*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1310477" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Ben & Jerry's Homemade Ice Cream & Dessert Book&quot;. Proporcje na około pół litra masy, czyli akurat na litrową maszynę do lodów.</p><p></p><p>1 duże jajko </p><p>3/8 szklanki plus 1 łyżka cukru trzcinowego </p><p>szklanka śmietanki 36%</p><p>pół szklanki tłustego mleka</p><p>1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej (używam zielonego Jacobsa)</p><p></p><p></p><p></p><p>1. Porządnie roztrzepać jajko, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Dodać 1 łyżkę kawy, znowu wymieszać. </p><p></p><p>2. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów. Akurat przy tych lodach nie ma wzmianki o schładzaniu masy przed wlaniem jej do maszyny.</p><p></p><p>3. Gdy lody są już niemal gotowe (na oko na 2 minuty przed końcem mieszania), dodać pozostałą kawę. (Raz dla odmiany, za namową Kawyzmlekiem dodałam zamiast rozpuszczalnej dodałam zwykłej kawy i fajnie wyszło).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1310477, member: 13254"] Przepis pochodzi z książki "Ben & Jerry's Homemade Ice Cream & Dessert Book". Proporcje na około pół litra masy, czyli akurat na litrową maszynę do lodów. 1 duże jajko 3/8 szklanki plus 1 łyżka cukru trzcinowego szklanka śmietanki 36% pół szklanki tłustego mleka 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej (używam zielonego Jacobsa) 1. Porządnie roztrzepać jajko, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści w jajku. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Dodać 1 łyżkę kawy, znowu wymieszać. 2. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszynki do lodów. Akurat przy tych lodach nie ma wzmianki o schładzaniu masy przed wlaniem jej do maszyny. 3. Gdy lody są już niemal gotowe (na oko na 2 minuty przed końcem mieszania), dodać pozostałą kawę. (Raz dla odmiany, za namową Kawyzmlekiem dodałam zamiast rozpuszczalnej dodałam zwykłej kawy i fajnie wyszło). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Lody kawowe*
Bottom