- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Znowu wg „Kuchni chińskiej”. I znowu lekko zmodyfikowany przepis
Lody z liczi i wanilią
500 ml śmietany ( u mnie łaciata do zup i sosów)
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
Ekstrakt waniliowy – ilość wg upodobań, u mnie były ze 2 łyżeczki
Puszka liczi
Liczi zmiksować razem z syropem
Laskę wanilii wydrążyć , skorupki nie wyrzucać
Śmietanę wlać do rondelka / na patelnię, dodać cukier, ekstrakt waniliowy i wanilię (nasiona i skorupkę). Lekko podgrzać, żeby się cukier rozpuścił.
Wymieszać z liczi.
Wystudzić
Zrobić lody.
Lody z liczi i wanilią
500 ml śmietany ( u mnie łaciata do zup i sosów)
2 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
Ekstrakt waniliowy – ilość wg upodobań, u mnie były ze 2 łyżeczki
Puszka liczi
Liczi zmiksować razem z syropem
Laskę wanilii wydrążyć , skorupki nie wyrzucać
Śmietanę wlać do rondelka / na patelnię, dodać cukier, ekstrakt waniliowy i wanilię (nasiona i skorupkę). Lekko podgrzać, żeby się cukier rozpuścił.
Wymieszać z liczi.
Wystudzić
Zrobić lody.
