- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Składniki na ok. 800 ml lodów
2 jajka
150g cukru pudru
250g śmietanki kremówki 30-36%
250g kwaśnej śmietany 18%
50 ml wódki
Jajka ubić na jasny puszysty krem z 50 g cukru.
W naczyniu, w którym będziemy przygotowywać lodową masę, ubić kremówkę na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać kwaśną śmietanę, masę jajeczną i wódkę. Ubijać przez 2-3 minuty, aż masa będzie mocno napowietrzona.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż masa się schłodzi.
Ukręcić lody w maszynce.
Można przygotować bez maszyny - wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Mieszać co 30 minut żeby rozbić kryształki lodu.
2 jajka
150g cukru pudru
250g śmietanki kremówki 30-36%
250g kwaśnej śmietany 18%
50 ml wódki
Jajka ubić na jasny puszysty krem z 50 g cukru.
W naczyniu, w którym będziemy przygotowywać lodową masę, ubić kremówkę na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać kwaśną śmietanę, masę jajeczną i wódkę. Ubijać przez 2-3 minuty, aż masa będzie mocno napowietrzona.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż masa się schłodzi.
Ukręcić lody w maszynce.
Można przygotować bez maszyny - wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Mieszać co 30 minut żeby rozbić kryształki lodu.