Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Lody sernikowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sapphire" data-source="post: 852436" data-attributes="member: 14959"><p>Ucieram kogel-mogel z 10 żółtek, 1 szkl.cukru i cukru waniliowego. </p><p></p><p>Żółtka mieszam mikserem z serkiem twarogowym (takim na serniki) lub mascarpone. </p><p></p><p>Do msy serowej wlawam gorącą śmietankę z 1/4 kostki masła i mieszam ręcznie rózgą, lub łyżką (1 opakowanie śmietanki z Polo 400g 30%, podobno może być mniej procentów) - nie doprowadzić jej do zagotowania!</p><p></p><p>Następnie masę zagotować - najlepiej w kąpieli wodnej, kiedy będzie gęstnieć jest prawie gotowe. Zdjąć z ognia. Teraz można dodać to, na co ma się ochotę, np. </p><p>-bakalie</p><p>-galaretki</p><p>-pokruszone biszkopty</p><p>-owoce (jeśli mrożone, to do wystudzonej masy - szybciej robi się gęsta)</p><p>-ajerkoniak</p><p>-gotowaną puszkę mleka lub cokolwiek innego.</p><p></p><p>Lody przelewam do 2 dużych misek lub większych pojemników i wstawiam do zamrażarki.</p><p></p><p>Żeby wszystko nie zamarzlo ja jednolitą bryłę, trzeba co jakiś czas mieszać tężejące lody.</p><p>Kiedy lody wyglądają na gotowe i są kilkanaście razy przemieszane, to dopiero wtedy przekładam je do pojemników po lodach i zostawiam spokojnie nawet na długo.</p><p></p><p></p><p></p><p>Te lody są pracochłonne, ale pyszne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sapphire, post: 852436, member: 14959"] Ucieram kogel-mogel z 10 żółtek, 1 szkl.cukru i cukru waniliowego. Żółtka mieszam mikserem z serkiem twarogowym (takim na serniki) lub mascarpone. Do msy serowej wlawam gorącą śmietankę z 1/4 kostki masła i mieszam ręcznie rózgą, lub łyżką (1 opakowanie śmietanki z Polo 400g 30%, podobno może być mniej procentów) - nie doprowadzić jej do zagotowania! Następnie masę zagotować - najlepiej w kąpieli wodnej, kiedy będzie gęstnieć jest prawie gotowe. Zdjąć z ognia. Teraz można dodać to, na co ma się ochotę, np. -bakalie -galaretki -pokruszone biszkopty -owoce (jeśli mrożone, to do wystudzonej masy - szybciej robi się gęsta) -ajerkoniak -gotowaną puszkę mleka lub cokolwiek innego. Lody przelewam do 2 dużych misek lub większych pojemników i wstawiam do zamrażarki. Żeby wszystko nie zamarzlo ja jednolitą bryłę, trzeba co jakiś czas mieszać tężejące lody. Kiedy lody wyglądają na gotowe i są kilkanaście razy przemieszane, to dopiero wtedy przekładam je do pojemników po lodach i zostawiam spokojnie nawet na długo. Te lody są pracochłonne, ale pyszne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Lody sernikowe
Top
Bottom