Lody szafranowo-miodowe

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Bardzo miodowe lody. Dla wielbicieli mleka z miodem
icon_wink.gif




500 ml mleka
1/4 łyżeczki nitek szafranu
4 żółtka
150 g miodu (lawendowego, akacjowego)
150 ml śmietany 36%

Zagotować mleko z szafranem. Odstawić na kilka minut.
Ubić żółtka, dodając miód, następnie śmietanę i na końcu gorące mleko.
Przelać miksturę z powrotem do garnka i delikatnie podgrzać w garnku, ale uważać, żeby się nie zagotowało (Claudia radzi wstawić garnek z lodami nad garnek z gotująca się wodą) nieustannie mieszając. Jak trochę zgęstnieje, odstawić do ostygnięcia. Przelać do maszynki do lodów lub pojemnika. Zamrażać minimum 5 godzin.
Smacznego!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a czy niedodanie szafranu, zabraloby caly sens tym lodom...? Bo ja tak nieee lubie szafranu... potrafi mi ,,zemdlic" kazde danie
icon_lol.gif
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o! kardamon to kocham! super pomysł!