- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
* 60 - 70 dag zamrożonych truskawek
* 2 torebki zagęstnika do mleka ("bita śmietana"
najlepiej truskawkowe
* 1/2 szklanki cukru pudru (może być kryształ)
* cukier waniliowy
* 1/2 szklanki mleka 3,2% lub śmietanki słodkiej
* 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
* 200 ml serka wiejskiego (lub innego twarożku miałkiego)
Wszystko wrzucić do malaksera z nożem rozdrabniającym i miksować do uzyskania jednolitej masy. Trwa to ok. 5-10 minut, w zależności od mocy malaksera. Przełożyć masę lodową do pojemników i wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
Dla wzmocnienia smaku można dodać do ucieranej masy również syrop truskawkowy.
W podobny sposób przygotowuję lody malinowe, jagodowe, wiśniowe, brzoskwiniowe...
* 2 torebki zagęstnika do mleka ("bita śmietana"
* 1/2 szklanki cukru pudru (może być kryształ)
* cukier waniliowy
* 1/2 szklanki mleka 3,2% lub śmietanki słodkiej
* 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
* 200 ml serka wiejskiego (lub innego twarożku miałkiego)
Wszystko wrzucić do malaksera z nożem rozdrabniającym i miksować do uzyskania jednolitej masy. Trwa to ok. 5-10 minut, w zależności od mocy malaksera. Przełożyć masę lodową do pojemników i wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
Dla wzmocnienia smaku można dodać do ucieranej masy również syrop truskawkowy.
W podobny sposób przygotowuję lody malinowe, jagodowe, wiśniowe, brzoskwiniowe...
Ostatnią edycję dokonał moderator: