Lody truskawkowe "na szybko" :)

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
* 60 - 70 dag zamrożonych truskawek
* 2 torebki zagęstnika do mleka ("bita śmietana") najlepiej truskawkowe
* 1/2 szklanki cukru pudru (może być kryształ)
* cukier waniliowy
* 1/2 szklanki mleka 3,2% lub śmietanki słodkiej
* 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
* 200 ml serka wiejskiego (lub innego twarożku miałkiego)

Wszystko wrzucić do malaksera z nożem rozdrabniającym i miksować do uzyskania jednolitej masy. Trwa to ok. 5-10 minut, w zależności od mocy malaksera. Przełożyć masę lodową do pojemników i wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
Dla wzmocnienia smaku można dodać do ucieranej masy również syrop truskawkowy.

W podobny sposób przygotowuję lody malinowe, jagodowe, wiśniowe, brzoskwiniowe...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Sorki, ale dawno tu nie zaglądałam
icon_redface.gif


Można je zamrozić "na kamień", ale dopilnowane (lekko zmrożone) są pyszne - co prawda nie są kremowe, jak w lodziarni, ale można co jakiś czas wyjmować z zamrażarki i przemieszać, wówczas nie zastygną zbytnio.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy