- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Lody truskawkowe (ok. 1300ml lodów)
* 600g truskawek
* 8 łyżek cukru
* 3 jajka
* 250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
* 2 łyżki soku z cytryny
* skórka otarta z połowy cytryny
* 250g mleka (można zastąpić śmietanką)
Truskawki zmiksować blenderem (lub rozgnieść widelcem) z 4 łyżkami cukru i cytryną.
Śmietankę ubić na sztywno. Jajka utrzeć na jasną pianę z pozostałym cukrem.
Wszystkie składniki połączyć, dodać mleko, ew. dosłodzić cukrem pudrem.
Masę wstawić do zamrażalnika, mieszać co godzinę aby rozbić igiełki lodu. Gdyby lody zastygły za bardzo, można zmiksować i ponownie wstawić do zamrażalnika.
Gotowe są po ok. 24 godzinach.

* 600g truskawek
* 8 łyżek cukru
* 3 jajka
* 250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
* 2 łyżki soku z cytryny
* skórka otarta z połowy cytryny
* 250g mleka (można zastąpić śmietanką)
Truskawki zmiksować blenderem (lub rozgnieść widelcem) z 4 łyżkami cukru i cytryną.
Śmietankę ubić na sztywno. Jajka utrzeć na jasną pianę z pozostałym cukrem.
Wszystkie składniki połączyć, dodać mleko, ew. dosłodzić cukrem pudrem.
Masę wstawić do zamrażalnika, mieszać co godzinę aby rozbić igiełki lodu. Gdyby lody zastygły za bardzo, można zmiksować i ponownie wstawić do zamrażalnika.
Gotowe są po ok. 24 godzinach.

