Lody truskawkowo-cytrynowe

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Lody truskawkowe (ok. 1300ml lodów)
* 600g truskawek
* 8 łyżek cukru
* 3 jajka
* 250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
* 2 łyżki soku z cytryny
* skórka otarta z połowy cytryny
* 250g mleka (można zastąpić śmietanką)

Truskawki zmiksować blenderem (lub rozgnieść widelcem) z 4 łyżkami cukru i cytryną.
Śmietankę ubić na sztywno. Jajka utrzeć na jasną pianę z pozostałym cukrem.
Wszystkie składniki połączyć, dodać mleko, ew. dosłodzić cukrem pudrem.
Masę wstawić do zamrażalnika, mieszać co godzinę aby rozbić igiełki lodu. Gdyby lody zastygły za bardzo, można zmiksować i ponownie wstawić do zamrażalnika.

Gotowe są po ok. 24 godzinach.

S8001978_2.jpg S8001985_2.jpg
 

Załączniki

  • S8001978_2.jpg
    S8001978_2.jpg
    56.6 KB · Wyświetleń: 0
  • S8001985_2.jpg
    S8001985_2.jpg
    51.9 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
oj jakie apetyczne napewno je zrobię
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tzn. mieszać co godzinę przez 24 godziny?
pinggrins.gif

 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ufffff...!
icon_mrgreen.gif


ze 4 razy to dam radę
icon_mrgreen.gif
- wobec tego chętnie wypróbuję.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zrobiłam i zrobię jeszcze nieraz z innymi juz owocami bo z truskawkami koniec niestety. Szukałam takiego przepisu do którego nie trzeba maszyny i ten jest jak dla mnie. Niestety w koncu musiałam się ograniczyć do połowy porcji ponieważ coś wyżarło truskawki przygotowane do produkcji lodów, odszypułkowane i zważone. I dodałam troszkę wódki do miksowania lodów - to juz pomysł z tego drugiego przepisu, do którego jednak potrzebna jest maszyna.
Może niezbyt ładne kuleczki mi wyszły bo za mocno je zmroziłam ale co tam, są przepyszne. I bez maszyny.

lody_truskawkowe_agatki.JPG
 

Załączniki

  • lody_truskawkowe_agatki.JPG
    lody_truskawkowe_agatki.JPG
    71.2 KB · Wyświetleń: 0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Samanto, a co daje wódka?

Ja trzeciego chyba dnia, przed nakładaniem, wyjęłam 10 minut wcześniej z zamrażalnika. Trochę zelżały, to i nakładało się lepiej
icon_smile.gif

Te na zdjęciach właśnie takie są.


A kolor piękny, moje trochę ciemniejsze bo robiłam z prawie bordowych truskawek
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Wódka daje przede wszystkim to , że są z wódką.
A tak naprawdę to chyba z wódką nie zamarzają tak na kość tylko są takie kremowe i bardzo dobre. Nie chciałam żeby były twarde jak bryła lodu i są idealne. Jutro lub pojutrze zrobię je z malinami.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy