Lody włoskie MM

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Lody włoskie (wersja podstawowa)

0,5 l słodkiej śmietanki uht 18%
5 żółtek
1 laska wanili- wyskrobać tylko nasionka lub olejek wanilowy, mozna pominąć
1/3 szklanki fruktozy

Ubić żółtka do białości z fruktozą. Zagotowac śmietanę z wanilią. Do kogla-mogla, cały czas miksujac, wlewać małym strumyczkiem gorącą śmietanę. Wstawić miskę z masą do wiekszego garnka z wrząca wodą (dno miski nie moze dotykac wody) i ubijac na parze az masa zrobi sie puszysta i zacznie lekko gęstniec. Nie wolno jej zagotować.
Zdjąć z pary, najlepiej ubijać jesczze chwile w garnku lub w zlewie z zimna wodą, tak aby masa na tyle ostygła aby mozna było ja wstawic do zamrażarki. Wystudzoną masę wstawić do zamrażarki.
Czesto mieszac, aby nie było grudek. Można tez mrozić w maszynce do lodów.

W wersji dla leniwych ubijanie na parze i w zimnej wodzie mozna odpuścic. Wystarczy wystudzic i zamrozić, ale wtedyy lody są mniej puszyte.

Lody czekoladowe lub kawowe

W goracej śmietance rozpuścic 2-3 łyzki kakao (II faza )lub kawy bezkofeinowej rozpuszczalnej.

Lody straciatella
Do wystudzonej masy dodać startą gorzką czekoladę

Lody owocowe

Na drugiej fazie do zimnej masy można dodac rozrobnione owoce (truskawki, jagody, maliny).


10000098vb.jpg