- Paź 13, 2007
- 419
- 0
- 0
LODY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
1 tabliczka (100g) białej czekolady
200 g śmietany 30% (lub więcej)
1 szkl. mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki wódki (niekoniecznie)
Doprowadzić mleko niemal do wrzenia. Ubić żółtka z cukrem. Stopniowo wlać mleko do żółtek, cały czas mieszając. Przelać masę z powrotem do rondla po mleku i gotować na małym ogniu, mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Czekoladę posiekać i rozpuścić w 50 g śmietanki. Obie masy ostudzić i dobrze schłodzić. Ubić resztę śmietany, wymieszać zawartości wszystkich misek razem (krem żółtkowy, rozpuszczoną czekoladę i ubitą kremówkę) i włożyć do zamrażarki na kilka godzin (do uzyskania pożądanej konsystencji), mieszając co kilkadziesiąt minut (najlepiej widelcem albo ew. mikserem). Na pewno można wykonać je metodą maszynkową, ale nie jestem szczęśliwą posiadaczka takowej.
1 tabliczka (100g) białej czekolady
200 g śmietany 30% (lub więcej)
1 szkl. mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki wódki (niekoniecznie)
Doprowadzić mleko niemal do wrzenia. Ubić żółtka z cukrem. Stopniowo wlać mleko do żółtek, cały czas mieszając. Przelać masę z powrotem do rondla po mleku i gotować na małym ogniu, mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Czekoladę posiekać i rozpuścić w 50 g śmietanki. Obie masy ostudzić i dobrze schłodzić. Ubić resztę śmietany, wymieszać zawartości wszystkich misek razem (krem żółtkowy, rozpuszczoną czekoladę i ubitą kremówkę) i włożyć do zamrażarki na kilka godzin (do uzyskania pożądanej konsystencji), mieszając co kilkadziesiąt minut (najlepiej widelcem albo ew. mikserem). Na pewno można wykonać je metodą maszynkową, ale nie jestem szczęśliwą posiadaczka takowej.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: