Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Lody z białą czekoladą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mała m." data-source="post: 1095705" data-attributes="member: 5770"><p>LODY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ</p><p></p><p>1 tabliczka (100g) białej czekolady</p><p>200 g śmietany 30% (lub więcej)</p><p>1 szkl. mleka </p><p>2 żółtka</p><p>3 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego</p><p>2 łyżki wódki (niekoniecznie)</p><p></p><p>Doprowadzić mleko niemal do wrzenia. Ubić żółtka z cukrem. Stopniowo wlać mleko do żółtek, cały czas mieszając. Przelać masę z powrotem do rondla po mleku i gotować na małym ogniu, mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Czekoladę posiekać i rozpuścić w 50 g śmietanki. Obie masy ostudzić i dobrze schłodzić. Ubić resztę śmietany, wymieszać zawartości wszystkich misek razem (krem żółtkowy, rozpuszczoną czekoladę i ubitą kremówkę) i włożyć do zamrażarki na kilka godzin (do uzyskania pożądanej konsystencji), mieszając co kilkadziesiąt minut (najlepiej widelcem albo ew. mikserem). Na pewno można wykonać je metodą maszynkową, ale nie jestem szczęśliwą posiadaczka takowej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mała m., post: 1095705, member: 5770"] LODY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 1 tabliczka (100g) białej czekolady 200 g śmietany 30% (lub więcej) 1 szkl. mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki wódki (niekoniecznie) Doprowadzić mleko niemal do wrzenia. Ubić żółtka z cukrem. Stopniowo wlać mleko do żółtek, cały czas mieszając. Przelać masę z powrotem do rondla po mleku i gotować na małym ogniu, mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Czekoladę posiekać i rozpuścić w 50 g śmietanki. Obie masy ostudzić i dobrze schłodzić. Ubić resztę śmietany, wymieszać zawartości wszystkich misek razem (krem żółtkowy, rozpuszczoną czekoladę i ubitą kremówkę) i włożyć do zamrażarki na kilka godzin (do uzyskania pożądanej konsystencji), mieszając co kilkadziesiąt minut (najlepiej widelcem albo ew. mikserem). Na pewno można wykonać je metodą maszynkową, ale nie jestem szczęśliwą posiadaczka takowej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Lody z białą czekoladą
Top
Bottom