- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Kilka dni temu na tej stronie i na tej zobaczyłam takie lody-z pieczonym bananem i poprosiłam o pomoc w tłumaczeniu-
tu Dziunia mi przetłumaczyła
przepis
Ja dziś je zrobiłam ,ale muszę domrozić (bo słabo schłodziłam przed kręceniem masę a Dziunia przecież pisała
)
ale resztki wylizane i mówię wam -Pycha
przepis cytuję za Dziunią ,,
Lody z pieczonymi bananami na podstawie przepisu Davida Lebovitza
3 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki cukru(brązowego najlepiej) + 2 łyżki zwykłego cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka mleka (3%)
1/2 szklanka śmietanki 30%
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/8 szklanki rodzynek moczonych w 2 łyżkach rumu
Obierz banany i pokrój w 2,5 cm kawałki. Przełóż do szklanego naczynia żaroodpornego i posyp brązowym cukrem, wymieszaj z masłem. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C aż zbrązowieją, obracając raz w polowie czasu pieczenia.
Przełóż upieczone banany do malaksera/blendera, dodaj resztę składników oprócz rodzynek i zmiksuj na gładkie puree. Wmieszaj rodzynki i orzechy jeśli zdecydujesz się je dodać. Wstaw masę do lodówki aż porządnie sie schłodzi i mroź w maszynce do lodów.
PS. Ostatnie zdanie ode mnie *"
* od Dziuni
Uwagi moje
- zrobiłam dokładnie wg przepisu tyle ,że bez rodzynek ,bo jeden z konsumentow nie bardzo je lubi ,a orzechach zapomniałam
, a przydałyby się wg mnie
- bardzo fajnie czuć banany ,ale też jakby karmel
-jak się banany pieką to pachnie cały dom
- jutro napisze jak się domroziły-na kość czy nie
- właśnie zdałam sobie sprawę ,że się pomyliłam i dałam 1 szklankę tej śmietanki ,zamiast 1/2 szklanki jak w przepisie
tu Dziunia mi przetłumaczyła

Ja dziś je zrobiłam ,ale muszę domrozić (bo słabo schłodziłam przed kręceniem masę a Dziunia przecież pisała

ale resztki wylizane i mówię wam -Pycha
przepis cytuję za Dziunią ,,

Lody z pieczonymi bananami na podstawie przepisu Davida Lebovitza
3 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki cukru(brązowego najlepiej) + 2 łyżki zwykłego cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 szklanka mleka (3%)
1/2 szklanka śmietanki 30%
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/8 szklanki rodzynek moczonych w 2 łyżkach rumu
Obierz banany i pokrój w 2,5 cm kawałki. Przełóż do szklanego naczynia żaroodpornego i posyp brązowym cukrem, wymieszaj z masłem. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C aż zbrązowieją, obracając raz w polowie czasu pieczenia.
Przełóż upieczone banany do malaksera/blendera, dodaj resztę składników oprócz rodzynek i zmiksuj na gładkie puree. Wmieszaj rodzynki i orzechy jeśli zdecydujesz się je dodać. Wstaw masę do lodówki aż porządnie sie schłodzi i mroź w maszynce do lodów.
PS. Ostatnie zdanie ode mnie *"
* od Dziuni
Uwagi moje
- zrobiłam dokładnie wg przepisu tyle ,że bez rodzynek ,bo jeden z konsumentow nie bardzo je lubi ,a orzechach zapomniałam

- bardzo fajnie czuć banany ,ale też jakby karmel
-jak się banany pieką to pachnie cały dom
- jutro napisze jak się domroziły-na kość czy nie

- właśnie zdałam sobie sprawę ,że się pomyliłam i dałam 1 szklankę tej śmietanki ,zamiast 1/2 szklanki jak w przepisie


Ostatnią edycję dokonał moderator: