Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Łódzka zalewajka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 1257906" data-attributes="member: 12418"><p>W czasie akcji &quot;Zimowy Festiwal Zupy&quot; ugotowałam swoją zalewajkę i zostałam zapytana o przepis.</p><p>Na forum jest już kilka wersji zalewajkowych, jednak postanowiłam ten łódzki domowy również wstawić.</p><p>Bo łódzka zalewajka jest jedynie słuszną zalewajką - jak możemy poczytać w dokumentach: &quot;Zalewajka to bardzo znana zupa w polskiej kuchni ludowej wywodząca się z okolic Łodzi.&quot;</p><p>Została wpisana na listę produktów tradycyjnych - informację o tym można znaleźć np. <a href="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Zalewajka-z-zasmazka" target="_blank">tutaj </a></p><p></p><p>Moja wersja to przepis rodzinny, nie podeprę się tu żadną książką, ale historią - rodziny.</p><p>Ja i mój mąż urodziliśmy się w Łodzi i tu mieszkamy bez przerwy cały czas.</p><p>Zarówno moja rodzina, jak i rodzina mojego męża, mieszka w Łodzi nieprzerwanie od ponad 100 lat.</p><p>To chyba wystarczająca rekomendacja jako źródło?</p><p></p><p>Zupa z pochodzenia chłopska, która przeszła wraz z ludźmi do robotniczej kuchni.</p><p>Zalewajka jest zupą mojego dzieciństwa, chociaż nasza kuchnia nie należała do łódzkiego proletariatu.</p><p>Nasza zalewajka jest zupą miejską, uboższą, dlatego nigdy nie dodajemy do niej śmietany.</p><p>W ubogich łódzkich rodzinach do gotowania zup nie wykorzystywano mięsa, ale kupowano u rzeźnika tzw.&quot;wurstzupy&quot;.</p><p>Była to woda, w której rzeźnik gotował wcześniej wędliny.</p><p>Do zalewajki trafiały natomiast suszone grzyby, które całe rodziny zbierały latem i jesienią w okolicznych lasach.</p><p></p><p>Ten przepis to kolejne luźne podejście do tematu: gotujemy na tym, co mamy - a poszczególne składniki dodajemy &quot;na oko&quot; (a właściwie na smak).</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>- wywar po ugotowanym wędzonym boczku lub parzonej białej kiełbasie</p><p>- ziemniaki</p><p>- biały barszcz w płynie(z piekarni)</p><p>- cebula</p><p>- smalec</p><p>- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie</p><p>- do podania ewentualnie pajdy chleba</p><p></p><p>Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru, dodać liść laurowy i ziele angielskie - ugotować do miękkości.</p><p>Mogą być nawet lekko rozgotowane.</p><p>Wlać barszcz i gotować jeszcze kilka minut.</p><p>Ilość barszczu dozujemy indywidualnie - w zależności od tego, jaki stopień kwaśności zupy chcemy osiągnąć.</p><p>Doprawić solą i pieprzem (doprawiamy na końcu, bo już wywar z boczku może być wystarczająco słony)</p><p>Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym smalcu do zrumienienia, na końcu lekko solimy.</p><p>I dodajemy do zupy bezpośrednio na talerzu.</p><p></p><p>Taka jest zalewajka w czystej postaci - boczek lub kiełbasa to już dodatki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]71166[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 1257906, member: 12418"] W czasie akcji "Zimowy Festiwal Zupy" ugotowałam swoją zalewajkę i zostałam zapytana o przepis. Na forum jest już kilka wersji zalewajkowych, jednak postanowiłam ten łódzki domowy również wstawić. Bo łódzka zalewajka jest jedynie słuszną zalewajką - jak możemy poczytać w dokumentach: "Zalewajka to bardzo znana zupa w polskiej kuchni ludowej wywodząca się z okolic Łodzi." Została wpisana na listę produktów tradycyjnych - informację o tym można znaleźć np. [URL="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lodzkie/Zalewajka-z-zasmazka"]tutaj [/URL] Moja wersja to przepis rodzinny, nie podeprę się tu żadną książką, ale historią - rodziny. Ja i mój mąż urodziliśmy się w Łodzi i tu mieszkamy bez przerwy cały czas. Zarówno moja rodzina, jak i rodzina mojego męża, mieszka w Łodzi nieprzerwanie od ponad 100 lat. To chyba wystarczająca rekomendacja jako źródło? Zupa z pochodzenia chłopska, która przeszła wraz z ludźmi do robotniczej kuchni. Zalewajka jest zupą mojego dzieciństwa, chociaż nasza kuchnia nie należała do łódzkiego proletariatu. Nasza zalewajka jest zupą miejską, uboższą, dlatego nigdy nie dodajemy do niej śmietany. W ubogich łódzkich rodzinach do gotowania zup nie wykorzystywano mięsa, ale kupowano u rzeźnika tzw."wurstzupy". Była to woda, w której rzeźnik gotował wcześniej wędliny. Do zalewajki trafiały natomiast suszone grzyby, które całe rodziny zbierały latem i jesienią w okolicznych lasach. Ten przepis to kolejne luźne podejście do tematu: gotujemy na tym, co mamy - a poszczególne składniki dodajemy "na oko" (a właściwie na smak). [B]Składniki:[/B] - wywar po ugotowanym wędzonym boczku lub parzonej białej kiełbasie - ziemniaki - biały barszcz w płynie(z piekarni) - cebula - smalec - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - do podania ewentualnie pajdy chleba Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru, dodać liść laurowy i ziele angielskie - ugotować do miękkości. Mogą być nawet lekko rozgotowane. Wlać barszcz i gotować jeszcze kilka minut. Ilość barszczu dozujemy indywidualnie - w zależności od tego, jaki stopień kwaśności zupy chcemy osiągnąć. Doprawić solą i pieprzem (doprawiamy na końcu, bo już wywar z boczku może być wystarczająco słony) Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym smalcu do zrumienienia, na końcu lekko solimy. I dodajemy do zupy bezpośrednio na talerzu. Taka jest zalewajka w czystej postaci - boczek lub kiełbasa to już dodatki. [ATTACH=full]71166[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Łódzka zalewajka
Bottom