Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Łopatka peklowana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1103146" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px">Łopatka peklowana</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p>To taka pieczeń z wiekszą ilością sosu</p><p></p><p>1 kg zapeklowanej łopatki</p><p>100 g cebuli</p><p>2 łyżki octu</p><p>30 g smalcu</p><p>5 ziarenek jałowca</p><p>2 listki laurowe</p><p>3 wieksze pomidory</p><p>1 szklanka białego wytrawnego wina</p><p>1/2 l rosołu</p><p>1 łyżka maki ziemniaczanej</p><p></p><p>1. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem,obieramy ze skórki, wyrzucamy pestki z pomidorów a miąsz kroimy w kostkę.</p><p>2. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulkę, następnie dodajemy pomidory i wszystko dusimy (ok.5 minut).Dodajemy przyprawy,ocet,wino i rosół. Wszystko krótko gotujemy.</p><p>3. Do brytwanny kładziemy mięso, zalewamy je przygotowaną zalewą. Kładziemy do piekarnika przykrywamy pokrywką i pieczemy 80-90 minut w temp 210 stopni. Przez ostatnie 15 minut zabieramy chochelką nadmiar płynu, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i zabieramy pokrywkę.</p><p>4. Odzyskany płyn miksujemy, podgrzewamy z łyżką mąki ziemniaczane. Powstały sos można w miarę potrzeby posolić i popieprzyć.</p><p>[ATTACH=full]62008[/ATTACH]</p><p>5.Podajemy z kluskami i kiszoną kapustą</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1103146, member: 140"] [SIZE=18]Łopatka peklowana [/SIZE] To taka pieczeń z wiekszą ilością sosu 1 kg zapeklowanej łopatki 100 g cebuli 2 łyżki octu 30 g smalcu 5 ziarenek jałowca 2 listki laurowe 3 wieksze pomidory 1 szklanka białego wytrawnego wina 1/2 l rosołu 1 łyżka maki ziemniaczanej 1. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem,obieramy ze skórki, wyrzucamy pestki z pomidorów a miąsz kroimy w kostkę. 2. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulkę, następnie dodajemy pomidory i wszystko dusimy (ok.5 minut).Dodajemy przyprawy,ocet,wino i rosół. Wszystko krótko gotujemy. 3. Do brytwanny kładziemy mięso, zalewamy je przygotowaną zalewą. Kładziemy do piekarnika przykrywamy pokrywką i pieczemy 80-90 minut w temp 210 stopni. Przez ostatnie 15 minut zabieramy chochelką nadmiar płynu, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i zabieramy pokrywkę. 4. Odzyskany płyn miksujemy, podgrzewamy z łyżką mąki ziemniaczane. Powstały sos można w miarę potrzeby posolić i popieprzyć. [ATTACH=full]62008[/ATTACH] 5.Podajemy z kluskami i kiszoną kapustą [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Łopatka peklowana
Top
Bottom