- Paź 28, 2004
 
- 1,551
 
- 1
 
- 0
 
Łopatka wieprzowa w piwie i miodzie
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
1,5 kg łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
100 g mąki pszennej
2 cebule
2 łyżki miodu
2 łyżki suszonego majeranku
3 liście laurowe
2 laski cynamonu
1 łyżeczka goździków
500 ml jasnego piwa
500 ml rosołu
oliwa, sól, pieprz
1.Umyte i oczyszczone mięso kroimy w duże kawałki, po czym doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką; tak przygotowane kawałki łopatki smażymy na silnie rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony, podrumienione mięso przekładamy do miski.
2.Cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plasterki; w naczyniu rozpuszczamy miód i podsmażamy w nim cebulę i czosnek; dodajemy suszony majeranek, liżcie laurowe, laski cynamonu i goździki; dokładamy mięso, po czym zalewamy wszystko piwem i uzupełniamy poziom płynu rosołem; kiedy piwo się zagotuje i przestanie się pienić, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.
3.Podajemy z kaszą jęczmienną z suszonymi pomidorami udekorowaną paseczkami pory
Ps. Moja łopatka dodatkowo dostała pokrojony pęczek pietruszki.
Ps2 A jak sam mistrz tak to robi http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...miodzie/5686817
	
		
			
		
		
	
			
			
	
		
			
		
		
	
1,5 kg łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
100 g mąki pszennej
2 cebule
2 łyżki miodu
2 łyżki suszonego majeranku
3 liście laurowe
2 laski cynamonu
1 łyżeczka goździków
500 ml jasnego piwa
500 ml rosołu
oliwa, sól, pieprz
1.Umyte i oczyszczone mięso kroimy w duże kawałki, po czym doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką; tak przygotowane kawałki łopatki smażymy na silnie rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony, podrumienione mięso przekładamy do miski.
2.Cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek w plasterki; w naczyniu rozpuszczamy miód i podsmażamy w nim cebulę i czosnek; dodajemy suszony majeranek, liżcie laurowe, laski cynamonu i goździki; dokładamy mięso, po czym zalewamy wszystko piwem i uzupełniamy poziom płynu rosołem; kiedy piwo się zagotuje i przestanie się pienić, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę.
3.Podajemy z kaszą jęczmienną z suszonymi pomidorami udekorowaną paseczkami pory
Ps. Moja łopatka dodatkowo dostała pokrojony pęczek pietruszki.
Ps2 A jak sam mistrz tak to robi http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...miodzie/5686817
Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: