Pyszny i efektowny sposób na przygotowania łososia. I co najważniejsze, wbrew pozorom, bardzo łatwy w wykonaniu.
Przepis jest stąd
Składniki:
4 płaty ciasta francuskiego
2 łyżki pesto bazyliowego
4 x 100g filetów z łososia bez skóry
4 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki (dałam pomidory zwykłe)
1/3 szkl. (80ml) soku z cytryny,
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka sezamu
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Pokroić ciasto francuskie tak aby każda część była nieco większa od kawałka łososia na 8 części.
Rozsmarować 2 łyżki pesto na 4 płatach ciasta,
pozostawiając ok 3-4 cm wolny margines.
Ułożyć na każdym po filecie łososia, doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć plastry pomidora na wierzchu każdego fileta.
Skropić sokiem z cytryny i posmarować brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem.
Położyć pozostałe 4 płaty ciasta na filetach z łososia, ostrym nożem zrobić 4-5 podłużnych nacięć w cieście.
Docisnąć brzegi formując prostokątne pakieciki.
Posmarować wierzch ciasta pozostałym jajkiem i posypać sezamem.
Przenieść ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 20-25 minut aż do zezłocenia ciasta.
Serwować z cząstkami cytryny i sałatą.
Przepis jest stąd
Składniki:
4 płaty ciasta francuskiego
2 łyżki pesto bazyliowego
4 x 100g filetów z łososia bez skóry
4 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki (dałam pomidory zwykłe)
1/3 szkl. (80ml) soku z cytryny,
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka sezamu
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Pokroić ciasto francuskie tak aby każda część była nieco większa od kawałka łososia na 8 części.
Rozsmarować 2 łyżki pesto na 4 płatach ciasta,
pozostawiając ok 3-4 cm wolny margines.
Ułożyć na każdym po filecie łososia, doprawić solą i pieprzem.
Ułożyć plastry pomidora na wierzchu każdego fileta.
Skropić sokiem z cytryny i posmarować brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem.
Położyć pozostałe 4 płaty ciasta na filetach z łososia, ostrym nożem zrobić 4-5 podłużnych nacięć w cieście.
Docisnąć brzegi formując prostokątne pakieciki.
Posmarować wierzch ciasta pozostałym jajkiem i posypać sezamem.
Przenieść ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 20-25 minut aż do zezłocenia ciasta.
Serwować z cząstkami cytryny i sałatą.