Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Łosoś klasyczny, mniej klasyczny lub oryginalny*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 621670" data-attributes="member: 59"><p>3w1</p><p>przepisy sa na 4 porcje. Regularny rozmiar fileta bez osci to 170g. Ale ze wzgledu na usuwanie lusek lepiej kupic jeden kawalek czyli 600-700g.</p><p></p><p><strong>Łosoś z patelni</strong> </p><p></p><p>[ATTACH=full]19989[/ATTACH]</p><p></p><p>klasyka to:</p><p>ryba</p><p>sol morska (nie duzo, ryba powinna byc raczej kwaskowa niz slona, dobrze jest uzyc solniczke)</p><p>pieprz cytrynowy</p><p>plasterki cytryny</p><p>duzo kopru </p><p>tluszcz do smazenia</p><p></p><p>Przekrojone filety doprawic sola i pieprzem cytrynowym. Rozgrzac na patelni tluszcz i obsmazyc rybe zaczynajac od &quot;wierzchu&quot; - ok 2-3 min. Odwrocic filety tak, by lezaly na skorze, polozyc na wierzch duzo kopru i cienkie plasterki cytryny (2 na sztuke). Smazyc na srednio silnym ogniu pod przykryciem okolo 8-10 przesuwajac od czasu do czasu - lopatka, lub poruszajac patelnia. </p><p></p><p>Wazne jest, zeby skora byla dobrze oczyszczona, bo jest to najsmaczniejsza czesc! Chrupiaca, intensywnie nasycona przyprawami. Jak juz sie poswieca wszystkie omega robiac rybe na patelni trzeba miec dobry argument dlaczego tak sie robi. </p><p></p><p><strong>mniej klasycznie</strong></p><p>dla tych, co nie przepadaja za cytrynowym smakiem miesa</p><p></p><p>uzyc sol smakowa Vogel jest rewelacyjny albo mieszanka soli porowej z selerowa ( trick znajomego kucharza)</p><p>mieszanka ziol i przypraw jaka sie lubi <span style="font-size: 26px">(ja uzywam do grilowania warzyw - ma fajnie zbalansowany smak kwasno-slodko-slony)</span> </p><p>i tez duzo kopru</p><p></p><p>Co ciekawe, moje dziecko zyczy sobie podduszony, zwiedniety koper ze wszystkich talerzy. </p><p></p><p>a tak wyglada najsmaczniejsza czesc czyli chrupiaca skora</p><p></p><p> [ATTACH=full]19990[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Łosoś z syropem klonowym</strong> </p><p></p><p>ryba</p><p>2 lyzki soku z cytryny</p><p>3 i 1/2 lyzki syropu klonowego</p><p>1 lyzka sosu worcestershire</p><p></p><p>Usunac ze skory resztki lusek i przekroic filet na 4 czesci.</p><p>Wymieszac skladniki marynaty dodac do ryby i odstawic do lodowki na min. 1 do 24 godzin. </p><p>Ulozyc na lekko natluszczonej blasze.</p><p>Zapiekac w piekarniku pod grilem 10-12 minut. </p><p>Lub grilowac na srednio nagrzanym grilu 5 minut z kazdej strony. </p><p></p><p>Kazda ryba jest gotowa, kiedy widelcem mozemy latwo oddzieli pojedyncze &quot;platki&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 621670, member: 59"] 3w1 przepisy sa na 4 porcje. Regularny rozmiar fileta bez osci to 170g. Ale ze wzgledu na usuwanie lusek lepiej kupic jeden kawalek czyli 600-700g. [B]Łosoś z patelni[/B] [ATTACH=full]19989[/ATTACH] klasyka to: ryba sol morska (nie duzo, ryba powinna byc raczej kwaskowa niz slona, dobrze jest uzyc solniczke) pieprz cytrynowy plasterki cytryny duzo kopru tluszcz do smazenia Przekrojone filety doprawic sola i pieprzem cytrynowym. Rozgrzac na patelni tluszcz i obsmazyc rybe zaczynajac od "wierzchu" - ok 2-3 min. Odwrocic filety tak, by lezaly na skorze, polozyc na wierzch duzo kopru i cienkie plasterki cytryny (2 na sztuke). Smazyc na srednio silnym ogniu pod przykryciem okolo 8-10 przesuwajac od czasu do czasu - lopatka, lub poruszajac patelnia. Wazne jest, zeby skora byla dobrze oczyszczona, bo jest to najsmaczniejsza czesc! Chrupiaca, intensywnie nasycona przyprawami. Jak juz sie poswieca wszystkie omega robiac rybe na patelni trzeba miec dobry argument dlaczego tak sie robi. [B]mniej klasycznie[/B] dla tych, co nie przepadaja za cytrynowym smakiem miesa uzyc sol smakowa Vogel jest rewelacyjny albo mieszanka soli porowej z selerowa ( trick znajomego kucharza) mieszanka ziol i przypraw jaka sie lubi [SIZE=8](ja uzywam do grilowania warzyw - ma fajnie zbalansowany smak kwasno-slodko-slony)[/SIZE] i tez duzo kopru Co ciekawe, moje dziecko zyczy sobie podduszony, zwiedniety koper ze wszystkich talerzy. a tak wyglada najsmaczniejsza czesc czyli chrupiaca skora [ATTACH=full]19990[/ATTACH] [B]Łosoś z syropem klonowym[/B] ryba 2 lyzki soku z cytryny 3 i 1/2 lyzki syropu klonowego 1 lyzka sosu worcestershire Usunac ze skory resztki lusek i przekroic filet na 4 czesci. Wymieszac skladniki marynaty dodac do ryby i odstawic do lodowki na min. 1 do 24 godzin. Ulozyc na lekko natluszczonej blasze. Zapiekac w piekarniku pod grilem 10-12 minut. Lub grilowac na srednio nagrzanym grilu 5 minut z kazdej strony. Kazda ryba jest gotowa, kiedy widelcem mozemy latwo oddzieli pojedyncze "platki" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Łosoś klasyczny, mniej klasyczny lub oryginalny*
Top
Bottom