Łosoś miodowo-imbirowy*

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0


Robimy marynatę z:
sosu sojowego
cytryny
miodu
łyżki musztardy
łyżeczki startego świeżego imbiru
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Ogólna zasada: sos nie może być ani za słodki, ani za kwaśny, ani za słony. Do ta przygotowanej marynaty wkładamy dzwonka łososia i trzymamy w niej minimum godzinę (najlepiej przez całą noc).
Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C i podajemy z ryżem lub ziemniaczkami.

Polecam:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Wygląda pysznie. W sobotę zagości na moim stole.
icon_biggrin.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
A jak dlugo go piec?
Bo dzieki Joannas tez go chyba zrobie niebawem
icon_smile.gif
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Wyszedł przepyszny! Marynował się przez całą noc. Całe szczeście nie zrobiłam do niego ziemniaków
icon_wink.gif
, dzięki temu mogłam sie cieszyc ogromnym kawałkiem wyśmienitej ryby z warzywami na ostro.
Piekłam go ok 40 minut w 180 (ale moje kawały łososia były solidne), pod koniec, w tym ostatnie 10 minut tylko od dołu. Trzeba go obsewować, bo pięknie brązowieje. Jeden raz podczas pieczenia polałam go pozostała cześcią marynaty. Piekłam na blaszce, skórką do dołu.
Jest rewelacyjny!!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ja chce go dzis na noc wlasnie zamarynowac; nie sadzilam natomiast ze tak dlugo sie piecze, ale moze faktycznie Twoj byl spory; no nic, bede jutro testowac
icon_wink.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
To fakt, spory byl
icon_wink.gif
Ja moje ostatnie marynowane filety z lososia pieklam niecale 15 min dlatego sie zdziwilam
icon_smile.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Zrobione, zjedzone, bardzo dobre bylo
icon_smile.gif


(choc mezowi smakowalo troche mniej, ale to dlatego ze nie przepada za lososiem...)

Pieklam ok. 20 minut, w naczyniu zaroodpornym.

LososImbirowy.jpg
 

Załączniki

  • LososImbirowy.jpg
    LososImbirowy.jpg
    32.3 KB · Wyświetleń: 21

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
I ja dziś przygotowałam łososia z użyciem tej marynaty - smakował nam bardzo BARDZO...

Do powtórzenia w niedalekiej przyszłości
icon_smile.gif


Dzięki Lisko...
 

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,082
976
113
U nas był dzisiaj ❤️ Już kiedyś robiłam wg tego przepisu, ale zapomniałam wyrazić zachwyt. Pyszny :mniam: