Losoś po tatarsku z ananasem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Pozwoliłam sobie zmienić temat rybny na tego łososia, którego podaję zawsze w święta na śniadanie. Przepis pochodzi z czasopisma "Pani domu poleca - Boże Narodzenie".

Składniki

- 25 dkg wędzonego łososia

- 3 plastry ananasa (świeżego lub z puszki - ja biorę najczęściej z puszki)

- pół pęczka koperku (ja biorę niezbyt duży)

- cytryna

- łyżka octu winnego

- szczypta imbiru

Łososia posiekać na drobne kawałki. Ja kupuję w plastrach, więc bardzo uważnie, bo plastry są cienkie, kroję ostrym nożem w średnią kostkę. Kto ma w kawałku, wybiera odpowiadające mu kawałki. Ananas kroimy w drobniutką kostkę. Cytrynę sparzamy i przekrawamy na pół. Jedną połówkę kroimy w cieniutkie plasterki, usuwając przy okazji pestki. Z drugiej połówki wyciskamy sok i miksujemy go z octem oraz imbirem.

Przygotowaną rybę układamy na półmisku, posypujemy ananasem, polewamy przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypujemy umytym, wysuszonym i posiekanym koperkiem. Ozdabiamy plasterkami cytryny. Smacznego.




 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy