Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Łosoś smażony w kartoflach*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 999968" data-attributes="member: 10341"><p>Zachowałam ten oryginalny tytuł, nie zamieniajac kartofli na ziemniaki. Kiedy je kupuję, też prosze o katrofle i niech tak zostanie. Przepis pochodzi z książki &quot;Delikatne i szlachetne potrawy z łososia&quot; autorstwa Heinza Inhofa. Do tej potrawy kupiłam stare kartofle, bo młode wydały mi się zbyt wodniste. Proporcja obliczona dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>70 dkg filetow łososia bez skóry</p><p>60 dkg kartofli</p><p>1 jajko</p><p>1 łyżeczka siekanego tymianku (wzięłam szczyptę suszonego)</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>pieprz mielony</p><p>szczypta utartej gałki muszkatołowej</p><p>4 łyżki oliwy z oliwek</p><p>8 dkg drobno posiekanej zielonej pietruszki (wzięłam 3 łyżki, można więcej)</p><p>25 dkg kwaśnej śmietany</p><p></p><p>Łososia kroimy ukosem na plastry grubości palca. Ja poprosiłam o to w sklepie, bo mają większą wprawę i ostrzejsze noże. Kartofle obieramy, ucieramy na drobnej tarce, dodajemy jajko i tymianek, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. </p><p>Na patelni rozgrzewamy oliwę, plastry łososia przykrywamy masą kartoflaną i za pomocą łopatki kładziemy je kartoflami do dołu na patelni. Trochę ekwilibrystyczne zajęcie, ale udaje się bez większych problemów. Smażymy na złoty kolor przez 5 minut. Następnie przykrywamy filety resztą masy kartoflanej, odwracamy i smażymy dalsze 5 minut.</p><p>Pietruszkę mieszamy ze śmietaną, solimy i doprawiamy pieprzem. Sos podajemy osobno w sosjerce. W przepisie polecają do tak przyrządzonego łososia zieloną sałatę. Jadłam bez sałaty, tylko ze śmietanowym sosem. Było wyborne. </p><p>Próbowałam śmietanę zastąpić gęstym jogurtem, ale to nie ten smak. Dla mnie musi być ze śmietaną.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 999968, member: 10341"] Zachowałam ten oryginalny tytuł, nie zamieniajac kartofli na ziemniaki. Kiedy je kupuję, też prosze o katrofle i niech tak zostanie. Przepis pochodzi z książki "Delikatne i szlachetne potrawy z łososia" autorstwa Heinza Inhofa. Do tej potrawy kupiłam stare kartofle, bo młode wydały mi się zbyt wodniste. Proporcja obliczona dla 4 osób. [B]Składniki [/B]70 dkg filetow łososia bez skóry 60 dkg kartofli 1 jajko 1 łyżeczka siekanego tymianku (wzięłam szczyptę suszonego) 1 łyżeczka soli pieprz mielony szczypta utartej gałki muszkatołowej 4 łyżki oliwy z oliwek 8 dkg drobno posiekanej zielonej pietruszki (wzięłam 3 łyżki, można więcej) 25 dkg kwaśnej śmietany Łososia kroimy ukosem na plastry grubości palca. Ja poprosiłam o to w sklepie, bo mają większą wprawę i ostrzejsze noże. Kartofle obieramy, ucieramy na drobnej tarce, dodajemy jajko i tymianek, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewamy oliwę, plastry łososia przykrywamy masą kartoflaną i za pomocą łopatki kładziemy je kartoflami do dołu na patelni. Trochę ekwilibrystyczne zajęcie, ale udaje się bez większych problemów. Smażymy na złoty kolor przez 5 minut. Następnie przykrywamy filety resztą masy kartoflanej, odwracamy i smażymy dalsze 5 minut. Pietruszkę mieszamy ze śmietaną, solimy i doprawiamy pieprzem. Sos podajemy osobno w sosjerce. W przepisie polecają do tak przyrządzonego łososia zieloną sałatę. Jadłam bez sałaty, tylko ze śmietanowym sosem. Było wyborne. Próbowałam śmietanę zastąpić gęstym jogurtem, ale to nie ten smak. Dla mnie musi być ze śmietaną. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Łosoś smażony w kartoflach*
Bottom