Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Łosoś w cieście francuskim - Rafaelki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 124384" data-attributes="member: 160"><p>autor : RAfaelka</p><p></p><p>Danie dobre dla osób, które nie lubią pracochłonnego pichcenia. </p><p></p><p>100 g żółtego sera </p><p>koperek </p><p>szczypiorek </p><p>niecała szkl. śmietany kremówki </p><p>biały pieprz </p><p>1 duże opakowanie ciasta francuskiego </p><p>200 g wędzonego łososia </p><p>2 limetki </p><p></p><p>Ser zetrzeć. Koperek i szczypiorek posiekać i wymieszać wszystko razem z niewielką ilością (ok. 50 ml) kremówki, doprawić białym pieprzem. </p><p>Ciasto rozmrozić. Ułożyć na cieście łososia, posmarować masą serową, zrolować. </p><p>Piec ok. 30 min. (190 stopni). </p><p>Limetki sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Druga limetkę pokroić w plasterki. </p><p>Ok. 100 ml kremówki ubić, połączyć z pozostałą częścią śmietany, sokiem i skórką z limetki. Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Strudel </p><p>pokroić w plastry i udekorować plasterkami limetki. Podawać z sosem i np. brokułami.</p><p></p><p>Rafaleka wyjaśnia :</p><p>Potrzebujemy do wszystkiego niecałą szklankę kremówki ok. 200 -220 ml. Z tej ilości odlewamy trochę śmietany i mieszamy z serem, tak aby powstała z tego dość &quot;zwięzła&quot; masa serowa. </p><p></p><p>Teraz z tego, co zostało, (czyli ok. 150 ml) odlewamy ze 100 ml i to ubijamy. Ubitą śmietanę łaczymy z tą nieubitą resztką, sokiem itd. Sos wtedy jest puszysty, a jednocześnie nie taki gęsty. </p><p></p><p>Ja to wszystko robię na oko i szczerze mówiąc trochę mi trudno podać dokładniejsze ilości, ale mam nadzieję , że powyższe wywody są teraz w miarę zrozumiałe.</p><p>---</p><p>ja - marghe - robiłam zarówno ze swiezego jak i z wędzonego łososia</p><p>polecam</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 124384, member: 160"] autor : RAfaelka Danie dobre dla osób, które nie lubią pracochłonnego pichcenia. 100 g żółtego sera koperek szczypiorek niecała szkl. śmietany kremówki biały pieprz 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 200 g wędzonego łososia 2 limetki Ser zetrzeć. Koperek i szczypiorek posiekać i wymieszać wszystko razem z niewielką ilością (ok. 50 ml) kremówki, doprawić białym pieprzem. Ciasto rozmrozić. Ułożyć na cieście łososia, posmarować masą serową, zrolować. Piec ok. 30 min. (190 stopni). Limetki sparzyć. Z jednej wycisnąć sok. Druga limetkę pokroić w plasterki. Ok. 100 ml kremówki ubić, połączyć z pozostałą częścią śmietany, sokiem i skórką z limetki. Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem. Strudel pokroić w plastry i udekorować plasterkami limetki. Podawać z sosem i np. brokułami. Rafaleka wyjaśnia : Potrzebujemy do wszystkiego niecałą szklankę kremówki ok. 200 -220 ml. Z tej ilości odlewamy trochę śmietany i mieszamy z serem, tak aby powstała z tego dość "zwięzła" masa serowa. Teraz z tego, co zostało, (czyli ok. 150 ml) odlewamy ze 100 ml i to ubijamy. Ubitą śmietanę łaczymy z tą nieubitą resztką, sokiem itd. Sos wtedy jest puszysty, a jednocześnie nie taki gęsty. Ja to wszystko robię na oko i szczerze mówiąc trochę mi trudno podać dokładniejsze ilości, ale mam nadzieję , że powyższe wywody są teraz w miarę zrozumiałe. --- ja - marghe - robiłam zarówno ze swiezego jak i z wędzonego łososia polecam [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Łosoś w cieście francuskim - Rafaelki*
Bottom