Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Łosoś w sosie szczawiowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1439574" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Łosoś w sosie szczawiowym</strong></p><p></p><p>Tradycyjne połączenie w kuchni francuskiej. Kwaśny smak sosu równoważy tłustość ryby. </p><p></p><p>Źródło przepisu - Wyśmienita kuchnia francuska Carole Clements, Elizabeth Wolf - Cohen</p><p></p><p>2 porcje</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>2 steki z łososia ok. 250 g każdy (u mnie filety ze skórą)</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>1 łyżka masła</p><p>2 szalotki drobno posiekane</p><p>3 łyżki śmietany kremówki</p><p>100 g świeżych liści szczawiu, umytych i osuszonych ( u mnie dziś 2 łyżki musu szczawiowego*)</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Łososia posolić i oprószyć pieprzem. Ja zawsze wcześniej skrapiam jeszcze obficie sokiem z cytryny. </p><p>Posmarować oliwą patelnię.</p><p>W małym rondelku roztopić masło, zeszklić szalotki, często mieszając.</p><p>Dodać śmietanę i szczaw i smażyć, aż liście całkiem zwiędną, cały czas mieszając. </p><p>Rozgrzać patelnię, smażyć steki ok.5 minut, raz przewracając. </p><p>Podawać z sosem szczawiowym.</p><p></p><p></p><p>*Ja przygotowywałam dziś szczaw do zamrożenia, więc poddusiłam go na odrobinie masła i zmiksowałam. Większość poszła do zamrażarki, a odłożone dwie czubate łyżki do sosu, dzięki czemu stał się gładki i jednolicie zielony, ale robiłam też zgodnie z przepisem, drobno siekając szczaw przed dodaniem do śmietany. Sos lekko przyprawiłam solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1439574, member: 1024"] [B]Łosoś w sosie szczawiowym[/B] Tradycyjne połączenie w kuchni francuskiej. Kwaśny smak sosu równoważy tłustość ryby. Źródło przepisu - Wyśmienita kuchnia francuska Carole Clements, Elizabeth Wolf - Cohen 2 porcje [B]Składniki:[/B] 2 steki z łososia ok. 250 g każdy (u mnie filety ze skórą) 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 2 szalotki drobno posiekane 3 łyżki śmietany kremówki 100 g świeżych liści szczawiu, umytych i osuszonych ( u mnie dziś 2 łyżki musu szczawiowego*) sól, pieprz [B]Wykonanie:[/B] Łososia posolić i oprószyć pieprzem. Ja zawsze wcześniej skrapiam jeszcze obficie sokiem z cytryny. Posmarować oliwą patelnię. W małym rondelku roztopić masło, zeszklić szalotki, często mieszając. Dodać śmietanę i szczaw i smażyć, aż liście całkiem zwiędną, cały czas mieszając. Rozgrzać patelnię, smażyć steki ok.5 minut, raz przewracając. Podawać z sosem szczawiowym. *Ja przygotowywałam dziś szczaw do zamrożenia, więc poddusiłam go na odrobinie masła i zmiksowałam. Większość poszła do zamrażarki, a odłożone dwie czubate łyżki do sosu, dzięki czemu stał się gładki i jednolicie zielony, ale robiłam też zgodnie z przepisem, drobno siekając szczaw przed dodaniem do śmietany. Sos lekko przyprawiłam solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Łosoś w sosie szczawiowym
Top
Bottom