Łosoś z kaparami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
-Ku mojemu zdumieniu, po wizycie okulistycznej, zalecono mi, przy poparciu mojego syna, oprócz leków, także zmianę diety. Mam jeść dużo warzyw, obojętnie surowych, gotowanych czy duszonych i ryby, najlepiej tłuste morskie. Na moje pytanie, czy może być karp, którego bardzo lubię, mój syn przytomnie zapytał, kiedy ostatni raz widziałam karpia pływającego w Bałtyku? W końcu stanęło na halibucie, ewentualnie łososiu. Więc zaraz przystąpiłam do pracy. Przepis znalazłam w "Biblioteczce poradnika domowego".Proporcje podano dla 4 osób.
Składniki
- 1 kg filetów z łososia
- 3 łyżki masła
- 3 łyżeczki mąki
- szklanka bulionu rybnego lub warzywnego (wzięłam warzywny z kostki)
- 6 łyżeczek soku z cytryny
- pół szklanki śmietany kremówki
- łyżka opłukanych kaparów
- 4 łyżki masła do smażenia ryby
- sól, biały pieprz

Najpierw przygotowujemy sos. W metalowym rondlu roztapiamy masło, oprószamy je mąką i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy bulion, mieszamy, zagotowujemy. Podgrzewamy na małym ogniu jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy do sosu świeżo wyciśnięty sok cytrynowy, śmietanę i kapary. Mieszamy, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Przyprawiamy potrawę do smaku solą i białym pieprzem.
Ryby Podzielone na porcje) smażymy na maśle, po 5 minut z każdej strony, oprószamy solą i białym pieprzem.
Polewamy sosem i od razu podajemy. Dobry dodatkiem są gotowane ziemniaki lub ryż wypieczony na sypko. Ja podaję z ziemniakami puree. Smacznego.
PS. Czasem robię do tego surówkę z pora i to zestawienie mi smakuje, ale reszcie rodziny nie bardzo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy