Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Łosoś z kaparami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1488193" data-attributes="member: 10341"><p>-Ku mojemu zdumieniu, po wizycie okulistycznej, zalecono mi, przy poparciu mojego syna, oprócz leków, także zmianę diety. Mam jeść dużo warzyw, obojętnie surowych, gotowanych czy duszonych i ryby, najlepiej tłuste morskie. Na moje pytanie, czy może być karp, którego bardzo lubię, mój syn przytomnie zapytał, kiedy ostatni raz widziałam karpia pływającego w Bałtyku? W końcu stanęło na halibucie, ewentualnie łososiu. Więc zaraz przystąpiłam do pracy. Przepis znalazłam w &quot;Biblioteczce poradnika domowego&quot;.Proporcje podano dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>- 1 kg filetów z łososia</p><p>- 3 łyżki masła</p><p>- 3 łyżeczki mąki</p><p>- szklanka bulionu rybnego lub warzywnego (wzięłam warzywny z kostki)</p><p>- 6 łyżeczek soku z cytryny</p><p>- pół szklanki śmietany kremówki</p><p>- łyżka opłukanych kaparów</p><p>- 4 łyżki masła do smażenia ryby</p><p>- sól, biały pieprz</p><p></p><p>Najpierw przygotowujemy sos. W metalowym rondlu roztapiamy masło, oprószamy je mąką i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy bulion, mieszamy, zagotowujemy. Podgrzewamy na małym ogniu jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy do sosu świeżo wyciśnięty sok cytrynowy, śmietanę i kapary. Mieszamy, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Przyprawiamy potrawę do smaku solą i białym pieprzem.</p><p>Ryby Podzielone na porcje) smażymy na maśle, po 5 minut z każdej strony, oprószamy solą i białym pieprzem.</p><p>Polewamy sosem i od razu podajemy. Dobry dodatkiem są gotowane ziemniaki lub ryż wypieczony na sypko. Ja podaję z ziemniakami puree. Smacznego.</p><p>PS. Czasem robię do tego surówkę z pora i to zestawienie mi smakuje, ale reszcie rodziny nie bardzo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1488193, member: 10341"] -Ku mojemu zdumieniu, po wizycie okulistycznej, zalecono mi, przy poparciu mojego syna, oprócz leków, także zmianę diety. Mam jeść dużo warzyw, obojętnie surowych, gotowanych czy duszonych i ryby, najlepiej tłuste morskie. Na moje pytanie, czy może być karp, którego bardzo lubię, mój syn przytomnie zapytał, kiedy ostatni raz widziałam karpia pływającego w Bałtyku? W końcu stanęło na halibucie, ewentualnie łososiu. Więc zaraz przystąpiłam do pracy. Przepis znalazłam w "Biblioteczce poradnika domowego".Proporcje podano dla 4 osób. [B]Składniki[/B] - 1 kg filetów z łososia - 3 łyżki masła - 3 łyżeczki mąki - szklanka bulionu rybnego lub warzywnego (wzięłam warzywny z kostki) - 6 łyżeczek soku z cytryny - pół szklanki śmietany kremówki - łyżka opłukanych kaparów - 4 łyżki masła do smażenia ryby - sól, biały pieprz Najpierw przygotowujemy sos. W metalowym rondlu roztapiamy masło, oprószamy je mąką i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy bulion, mieszamy, zagotowujemy. Podgrzewamy na małym ogniu jeszcze około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy do sosu świeżo wyciśnięty sok cytrynowy, śmietanę i kapary. Mieszamy, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Przyprawiamy potrawę do smaku solą i białym pieprzem. Ryby Podzielone na porcje) smażymy na maśle, po 5 minut z każdej strony, oprószamy solą i białym pieprzem. Polewamy sosem i od razu podajemy. Dobry dodatkiem są gotowane ziemniaki lub ryż wypieczony na sypko. Ja podaję z ziemniakami puree. Smacznego. PS. Czasem robię do tego surówkę z pora i to zestawienie mi smakuje, ale reszcie rodziny nie bardzo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Łosoś z kaparami
Bottom