Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Łosoś z porami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 935253" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Łosoś z porami </strong></p><p><em>Saumon aux poireaux en papillote</em></p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki Beverly Leblanc Smaki świata - Francja</p><p>Autorka podaje, że przepis wymyśliła paryżanka Paule Caillat, która prowadzi Promenades Gourmandes i uczy francuskiej sztuki kulinarnej.</p><p></p><p>Składniki: (4 porcje):</p><p> 2 łyżki stołowe oliwy plus do posmarowania folii </p><p>4 duże pory (tylko białe części), przepołowione, opłukane i pokrojone w cienkie plasterki</p><p>12 plasterków cytryny </p><p> 4 filety z łososia, po 140 g każdy </p><p>6 łyżek stołowych drobno posiekanej natki pietruszki lub mieszanki ziół (pietruszka, szczypiorek, mięta, estragon) </p><p>4 łyżki stołowe śmietany kremówki </p><p>sól i pieprz </p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>W rondlu o grubym dnie i szczelnej pokrywie rozgrzać na średnim ogniu oliwę, wrzucić pory, zmniejszyć płomień i smażyć przez 8 - 10 minut aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. </p><p>W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii aluminiowej wyciąć 4 kwadraty na tyle duże, by w każdy luźno zawinąć rybę, środki posmarować oliwą. W posmarowane miejsce położyć trzy plasterki cytryny, a na nich kawałki łososia. Rybę przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć po łyżce śmietany. Zakryć rybę folią i dwukrotnie zawinąć brzegi, by sos nie wyciekał podczas pieczenia. Łososia z porami nie owijać zbyt ciasno – należy zostawić dość miejsca, by w folii mogła się skroplić para wodna, która sprawi, że ryba nie wyschnie. Danie można owinąć też pergaminem, który podczas pieczenia stanie się brązowy. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Przed podaniem przełożyć rybę z porami na ogrzane talerze i podać z sosem, który zebrał się na folii. Danie można też podać w folii lub w pergaminie wprost z piekarnika.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 935253, member: 1024"] [B]Łosoś z porami [/B] [I]Saumon aux poireaux en papillote[/I] Przepis pochodzi z książki Beverly Leblanc Smaki świata - Francja Autorka podaje, że przepis wymyśliła paryżanka Paule Caillat, która prowadzi Promenades Gourmandes i uczy francuskiej sztuki kulinarnej. Składniki: (4 porcje): 2 łyżki stołowe oliwy plus do posmarowania folii 4 duże pory (tylko białe części), przepołowione, opłukane i pokrojone w cienkie plasterki 12 plasterków cytryny 4 filety z łososia, po 140 g każdy 6 łyżek stołowych drobno posiekanej natki pietruszki lub mieszanki ziół (pietruszka, szczypiorek, mięta, estragon) 4 łyżki stołowe śmietany kremówki sól i pieprz Wykonanie: W rondlu o grubym dnie i szczelnej pokrywie rozgrzać na średnim ogniu oliwę, wrzucić pory, zmniejszyć płomień i smażyć przez 8 - 10 minut aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii aluminiowej wyciąć 4 kwadraty na tyle duże, by w każdy luźno zawinąć rybę, środki posmarować oliwą. W posmarowane miejsce położyć trzy plasterki cytryny, a na nich kawałki łososia. Rybę przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć po łyżce śmietany. Zakryć rybę folią i dwukrotnie zawinąć brzegi, by sos nie wyciekał podczas pieczenia. Łososia z porami nie owijać zbyt ciasno – należy zostawić dość miejsca, by w folii mogła się skroplić para wodna, która sprawi, że ryba nie wyschnie. Danie można owinąć też pergaminem, który podczas pieczenia stanie się brązowy. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Przed podaniem przełożyć rybę z porami na ogrzane talerze i podać z sosem, który zebrał się na folii. Danie można też podać w folii lub w pergaminie wprost z piekarnika. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Łosoś z porami
Top
Bottom