Losos z rabarbarem i czerwona kapusta

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Inspiracja byl ten przepis jak rowniez nasza wiosenna akcja rabarbarowa.

Dla 4 osob:

3lyzeczki czarnych nasion gorczycy, uprazonych na suchej patelni i wystudzonych
1 szklanka swiezego soku z pomaraczy
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 czubata lyzka stratej skorki pomaranczowej
2 lyzki nasion kolendry
1 lyzka nasion kminku
1 x 5cm kawalek swiezego imbiru, starty
5-6 lodyg rabarbaru, pokrojonych na grube 6cm zapalki
1 mala glowka czerwonej kapusty, obgotowana krotko w lekko osolonej wodzie
1/3 szklanki octu Sherry
1/3 szklanki czerwonego wina
filet lososia ze skora, pokrojony na 4 kawalki
oliwa z oliwek

Zagotowac sok, wode, cukier i starta skorke, mieszac do calkowitego rozpuszczenia cukru. Zmniejszyc ogien, dodac przyprawy, gotowac ok 10 min do uzyskania lekkiego syropu. Dodac pokrojony rabarbar i na malym ogniu dusic pod przykryciem 2min, rabarbar ma byc miekki ale trzymac ksztalt. Wyjac go z syropu na talerz.

Syrop podgrzac tak aby delikatnie bulgotal, dodac kapuste, ocet, wino i na malym ogniu, czesciowo przykryte, dusic az kapusta stanie sie calkiem miekka a plyn znacznie zredukuje (ok 30 min). Nie zapomniec o mieszaniu. Zdjac z ognia doprawic dola i pieprzem.

Kazdy kawalek lososia ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia (skora w dol), posmarowac oliwa i upiec (220C, ok.15 min).

Podgrzac rabarbar. Na talerze wylozyc najpierw kapuste, na to rybe, a na nia rabarbar. Mozna dodac salatke z rukoli na przyklad i jogurt zwykly.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy