Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Loukoumades
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kermidt" data-source="post: 570549" data-attributes="member: 59"><p><u>zaczyn</u></p><p></p><p>paczka suchych drozdzy</p><p>1 lyzeczka drozdzy</p><p>1/2 szkl letniej wody</p><p></p><p></p><p><u>ciasto</u></p><p></p><p>3 szkl wody</p><p>1 lyzeczka soli</p><p>3 lyzeczki ouzo (mozna pominac)</p><p>1 i 1/2 + szkl maki</p><p>olej</p><p>miod i cynamon do smaku</p><p></p><p></p><p>Skladniki zaczynu wymieszac i zostawic na 10 min.</p><p>Wymieszac wode z sola i wodka. Mieszajac dodac make i drozdze.</p><p>W razie potrzeby dodac makiwiecej. Ciasto ma byc rzadkie, ale nie az takie jak na nalesniki. Porownywalne do przecietnego proszkowego jak banalne Iki czy na oleju. Niestety sporo przepisow greckiech jest &quot;na oko&quot;.</p><p>Zostawic do wyrosniecia na 45min.</p><p></p><p>Rozgrzac olej. Ciasto nabierac lyzka umoczona w wodzie, smazyc jak paczki (no moze raczej na zloto niz brazowo) i osaczac.</p><p>Przed kazdym loukoumada zmoczyc lyzke, zeby ciasto nie lepilo sie.</p><p></p><p>Podawac polane podgrzanym miodem (tylko do rozpuszczenia) i posypane cynamonem. </p><p></p><p></p><p>zdjecie kiepskie, ale wkleje.</p><p>Przepis od tych pan <a href="http://www.3greeksisters.com/reviews.php" target="_blank">http://www.3greeksisters.com/reviews.php</a> z festiwalu greckiego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kermidt, post: 570549, member: 59"] [U]zaczyn[/U] paczka suchych drozdzy 1 lyzeczka drozdzy 1/2 szkl letniej wody [U]ciasto[/U] 3 szkl wody 1 lyzeczka soli 3 lyzeczki ouzo (mozna pominac) 1 i 1/2 + szkl maki olej miod i cynamon do smaku Skladniki zaczynu wymieszac i zostawic na 10 min. Wymieszac wode z sola i wodka. Mieszajac dodac make i drozdze. W razie potrzeby dodac makiwiecej. Ciasto ma byc rzadkie, ale nie az takie jak na nalesniki. Porownywalne do przecietnego proszkowego jak banalne Iki czy na oleju. Niestety sporo przepisow greckiech jest "na oko". Zostawic do wyrosniecia na 45min. Rozgrzac olej. Ciasto nabierac lyzka umoczona w wodzie, smazyc jak paczki (no moze raczej na zloto niz brazowo) i osaczac. Przed kazdym loukoumada zmoczyc lyzke, zeby ciasto nie lepilo sie. Podawac polane podgrzanym miodem (tylko do rozpuszczenia) i posypane cynamonem. zdjecie kiepskie, ale wkleje. Przepis od tych pan [URL="http://www.3greeksisters.com/reviews.php"]http://www.3greeksisters.com/reviews.php[/URL] z festiwalu greckiego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Loukoumades
Top
Bottom