- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Bez cukru, daktylowo-bananowe, wypełnione ziarenkami i orzechami.
Sama zjadam całe
Spód:
1/2 szkl mąki razowej
1 szkl pestek słonecznika
1 szkl otrębów owsianych lub pszennych
2 łyżki miodu
1/4 szkl oliwy z oliwek
woda
Nadzienie:
1 duży banan lub 2 małe + kilka łyżek soku z cytryny
150 g daktyli wypestkowanych (lub pulpy daktylowej)
1,5 szkl wody
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
1 szkl orzechów (dowolnych, zmiksowanych lub posiekanych bardzo drobno)
Spód:
Wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, by ulepiła się kula.
Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C.
Formę o średnicy 18 cm wysmarować masłem i boki oraz spód wyłożyć ciastem.
(Będzie bardzo gęste, należy ręką lub łyżką wygładzić jego powierzchnię).
Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 - ciasto ma się zrumienić i być
chrupiące.
Wierzch:
Wszystkie składniki oprócz bananów i połowy orzechów wymieszać w garnuszku, zmiksować i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut - masa musi zgęstnieć.
Ostudzić.
Wyjąć podpieczony spód. Wystudzić.
Banany pokroić w cieniutkie plasterki, zalać sokiem cytrynowym, by nie
ciemniały.
Na ostudzony spód ułożyć plasterki bananów, zostawiając trochę do dekoracji.
Na to wyłożyć masę daktylowo-orzechową.
Wierzch udekorować pozostałymi bananami, posypać mielonymi orzechami.
Wstawić do lodówki i schłodzić przed podaniem minimum godzinę.
Smacznego!
Sama zjadam całe

Spód:
1/2 szkl mąki razowej
1 szkl pestek słonecznika
1 szkl otrębów owsianych lub pszennych
2 łyżki miodu
1/4 szkl oliwy z oliwek
woda
Nadzienie:
1 duży banan lub 2 małe + kilka łyżek soku z cytryny
150 g daktyli wypestkowanych (lub pulpy daktylowej)
1,5 szkl wody
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
1 szkl orzechów (dowolnych, zmiksowanych lub posiekanych bardzo drobno)
Spód:
Wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, by ulepiła się kula.
Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C.
Formę o średnicy 18 cm wysmarować masłem i boki oraz spód wyłożyć ciastem.
(Będzie bardzo gęste, należy ręką lub łyżką wygładzić jego powierzchnię).
Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 - ciasto ma się zrumienić i być
chrupiące.
Wierzch:
Wszystkie składniki oprócz bananów i połowy orzechów wymieszać w garnuszku, zmiksować i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut - masa musi zgęstnieć.
Ostudzić.
Wyjąć podpieczony spód. Wystudzić.
Banany pokroić w cieniutkie plasterki, zalać sokiem cytrynowym, by nie
ciemniały.
Na ostudzony spód ułożyć plasterki bananów, zostawiając trochę do dekoracji.
Na to wyłożyć masę daktylowo-orzechową.
Wierzch udekorować pozostałymi bananami, posypać mielonymi orzechami.
Wstawić do lodówki i schłodzić przed podaniem minimum godzinę.
Smacznego!