Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Lucynka i Paulinka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Limonka" data-source="post: 78508" data-attributes="member: 78"><p>Podobnym deserem zajadałam kiedyś (czyt. w czasach młodości) w Szczecinie w ,,Lucynce i Paulince"</p><p></p><p><strong>Lucynka i Paulinka</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p>2 budynie czekoladowe</p><p>4 łyżki cukru</p><p>2,5 szklanki mleka</p><p>1 kostka twarożku półtłustego (250g)</p><p>1/2 kostki masła</p><p>2 łyżki żelatyny</p><p>Ananas z puszki, bardzo drobno pokrojony</p><p>rodzynki (sparzone wrzątkiem)</p><p>migdały</p><p></p><p>Budynie ugotować w 2 szklankach mleka z cukrem.</p><p>Żelatynę namoczyć (ok. 10 minut) w 1/2 szklanki mleka, potem włożyć szklankę do garnka z wodą i podgrzewać, aż się żelatyna rozpuści.</p><p>Do malaksera włożyć twaróg, zmielić, następnie dodać miękkie masło, potem budyń (można dodać ciepły budyń), na końcu żelatynę, jeśli masa za mało słodka, dosłodzić cukrem pudrem. Skończyć pracę z malakserem, dodać ananasy i rodzynki, posypać migdałami i włożyć do lodówki, by masa stężała.</p><p>Jeśli ktoś nie ma malaksera to zmielić twaróg w maszynce do mięsa, a resztę robić mikserem.</p><p></p><p>Smacznego</p><p></p><p>Limonka</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Limonka, post: 78508, member: 78"] Podobnym deserem zajadałam kiedyś (czyt. w czasach młodości) w Szczecinie w ,,Lucynce i Paulince" [B]Lucynka i Paulinka[/B] Składniki: 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 2,5 szklanki mleka 1 kostka twarożku półtłustego (250g) 1/2 kostki masła 2 łyżki żelatyny Ananas z puszki, bardzo drobno pokrojony rodzynki (sparzone wrzątkiem) migdały Budynie ugotować w 2 szklankach mleka z cukrem. Żelatynę namoczyć (ok. 10 minut) w 1/2 szklanki mleka, potem włożyć szklankę do garnka z wodą i podgrzewać, aż się żelatyna rozpuści. Do malaksera włożyć twaróg, zmielić, następnie dodać miękkie masło, potem budyń (można dodać ciepły budyń), na końcu żelatynę, jeśli masa za mało słodka, dosłodzić cukrem pudrem. Skończyć pracę z malakserem, dodać ananasy i rodzynki, posypać migdałami i włożyć do lodówki, by masa stężała. Jeśli ktoś nie ma malaksera to zmielić twaróg w maszynce do mięsa, a resztę robić mikserem. Smacznego Limonka [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Lucynka i Paulinka
Top
Bottom