Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Lukrowana szarlotka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 750166" data-attributes="member: 10341"><p>Żródło - Wykwintna kuchnia na każdy dzień - Burda. Agencja Muza</p><p></p><p><strong>Składniki ciasta</strong></p><p>25 dkg mąki</p><p>18 dkg masła</p><p>6 łyżek lodowatej wody</p><p>szczypta soli</p><p></p><p><strong>Nadzienie</strong></p><p>1 kg kruchych jabłek</p><p>sok i skórka z 1 cytryny</p><p>2 czubate łyżki cukru</p><p>1 torebka cukru waniliowego</p><p>odrobina cynamonu i imbiru (po szczypcie)</p><p>5 dkg rodzynek (sparzonych i osączonych)</p><p>2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej</p><p></p><p><strong>oraz</strong></p><p>marmolada morelowa</p><p>cukier puder</p><p>3-4 łyżki gorącego mleka</p><p></p><p>Z mąki, tłuszczu i soli posiekać nożem kruszonkę. Dodać lodowatą wodę (wodę trzymać z kostkami lodu)</p><p>i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i schować na pół godziny do lodówki.</p><p>W tym czasie obrać i wypestkować jabłka, pokroić na cząstki, wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem, rodzynkami i mąką ziemniaczaną.</p><p>Ciasto rozwałkować na 1 większy i 1 mniejszy placek. Okrągłą formę (ja robiłam w tortownicy o średnicy </p><p>26 cm) natłuścić, wysypać biszkoptami przesianymi przez sito, wykleić większym plackiem, tworząc niewielki rant i nakłuć kilkakrotnie widelcem. Przygotowane jabłka rozłożyć na spodzie ciasta, przykryć mniejszym plackiem, brzegi mocno przycisnąć. Piec szarlotkę w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 40 minut. Jeszcze gorącą posmarować podgrzaną marmoladą morelową. Po wystudzniu polukrować</p><p><strong>Lukier.</strong> Szklankę cukru pudru dobrze utrzeć z kilkoma łyżkami gorącego mleka. Mleko dodajemy stopniowo, zeby lukier nie był za rzadki. Musi wolno spływać z łyzki. Nie lukrujemy całej szarlotki, tylko spływającym z łyżki lukrem robimy kratkę albo ozdobne esy-floresy, pozostawiając miejsca bez lukru. Polukrowana całość byłaby stanowczo za słodka.</p><p></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 750166, member: 10341"] Żródło - Wykwintna kuchnia na każdy dzień - Burda. Agencja Muza [B]Składniki ciasta[/B] 25 dkg mąki 18 dkg masła 6 łyżek lodowatej wody szczypta soli [B]Nadzienie[/B] 1 kg kruchych jabłek sok i skórka z 1 cytryny 2 czubate łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego odrobina cynamonu i imbiru (po szczypcie) 5 dkg rodzynek (sparzonych i osączonych) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej [B]oraz[/B] marmolada morelowa cukier puder 3-4 łyżki gorącego mleka Z mąki, tłuszczu i soli posiekać nożem kruszonkę. Dodać lodowatą wodę (wodę trzymać z kostkami lodu) i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i schować na pół godziny do lodówki. W tym czasie obrać i wypestkować jabłka, pokroić na cząstki, wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem, rodzynkami i mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkować na 1 większy i 1 mniejszy placek. Okrągłą formę (ja robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm) natłuścić, wysypać biszkoptami przesianymi przez sito, wykleić większym plackiem, tworząc niewielki rant i nakłuć kilkakrotnie widelcem. Przygotowane jabłka rozłożyć na spodzie ciasta, przykryć mniejszym plackiem, brzegi mocno przycisnąć. Piec szarlotkę w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 40 minut. Jeszcze gorącą posmarować podgrzaną marmoladą morelową. Po wystudzniu polukrować [B]Lukier.[/B] Szklankę cukru pudru dobrze utrzeć z kilkoma łyżkami gorącego mleka. Mleko dodajemy stopniowo, zeby lukier nie był za rzadki. Musi wolno spływać z łyzki. Nie lukrujemy całej szarlotki, tylko spływającym z łyżki lukrem robimy kratkę albo ozdobne esy-floresy, pozostawiając miejsca bez lukru. Polukrowana całość byłaby stanowczo za słodka. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Lukrowana szarlotka
Top
Bottom