Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Luksemburskie sznycle
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 888397" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi ze &quot;Smaków i aromatów&quot;, z których gotuję teraz z dużym upodobaniem. Dania są doskonałe. Motto do dzisiejszego dania - &quot;Mniej mięsa, więcej smaku&quot; - to jedna z zasad nowoczesnej kuchni. Steki i medaliony w mistrzowskim wydaniu otoczone są zawsze garniturem warzyw lub owoców, a cała troska kucharza sprowadza się do oryginalnego przyprawienia mięsa i przyrządzenia wybornego sosu.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>50 dkg mielonej wieprzowiny</p><p>2 jajka</p><p>mała cebula</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>1/2 kostki bulionu grzybowego</p><p>3 łyżki mąki</p><p>6 łyżek tartej bułki</p><p>łyżeczka skórki otartej z cytryny</p><p>2 rozgniecione ziarna ziela angielskiego</p><p>szczypta zmielonej gałki muszkatołowej</p><p>2 łyżeczki utartego ementalera</p><p>sól, pieprz</p><p>olej do smażenia ( ja brałam pół na pół z masłem)</p><p></p><p><strong>sos z warzyw</strong></p><p><strong></strong>2 pomidory</p><p>cebula</p><p>marchew</p><p>1/2 selera</p><p>5 dkg masła</p><p>4 korniszony</p><p>kostka bulionu drobiowego</p><p>50 ml czerwonego wina</p><p>2 gożdziki</p><p>liść laurowy</p><p>1/2 łyżeczki tymianku (brałam suszony)</p><p>2 łyżki pikantnego keczupu (miałam łagodny, więc wymieszałam z sosem chilli)</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p> Najpierw robimy sos. Kroimy w kostkę oczyszczone i obrane warzywa. W rondlu topimy masło, wsypujemy warzywa i smażymy na małym ogniu. Gdy zmiękną, dodajemy keczup, wszystkie przyprawy, filiżankę bulionu drobiowego i wino. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.</p><p>Bulion grzybowy rozpuszczamy w 1/2 filiżanki gorącej wody. Wsypujemy do bulionu 2 łyżki tartej bułki, skórkę cytrynową, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy mięso, wbijamy 1 jajko, dodajemy utartą bułkę namoczoną w bulionie, tarty ser, sól i pieprz. Wsypujemy jeszcze drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wyrabiamy 5 minut, aż masa stanie się spoista.</p><p>Zwilżonymi dłońmi formujemy płaskie, nieduże sznycle. Panierujemy je w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy z obydwu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się przyrumienią, przykrywamy patelnię i trzymamy na małym ogniu przez 5 minut. Podajemy z gorącym sosem warzywnym i pur&#232;e ziemniaczanym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 888397, member: 10341"] Przepis pochodzi ze "Smaków i aromatów", z których gotuję teraz z dużym upodobaniem. Dania są doskonałe. Motto do dzisiejszego dania - "Mniej mięsa, więcej smaku" - to jedna z zasad nowoczesnej kuchni. Steki i medaliony w mistrzowskim wydaniu otoczone są zawsze garniturem warzyw lub owoców, a cała troska kucharza sprowadza się do oryginalnego przyprawienia mięsa i przyrządzenia wybornego sosu. [B]Składniki [/B]50 dkg mielonej wieprzowiny 2 jajka mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kostki bulionu grzybowego 3 łyżki mąki 6 łyżek tartej bułki łyżeczka skórki otartej z cytryny 2 rozgniecione ziarna ziela angielskiego szczypta zmielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki utartego ementalera sól, pieprz olej do smażenia ( ja brałam pół na pół z masłem) [B]sos z warzyw [/B]2 pomidory cebula marchew 1/2 selera 5 dkg masła 4 korniszony kostka bulionu drobiowego 50 ml czerwonego wina 2 gożdziki liść laurowy 1/2 łyżeczki tymianku (brałam suszony) 2 łyżki pikantnego keczupu (miałam łagodny, więc wymieszałam z sosem chilli) sól, pieprz Najpierw robimy sos. Kroimy w kostkę oczyszczone i obrane warzywa. W rondlu topimy masło, wsypujemy warzywa i smażymy na małym ogniu. Gdy zmiękną, dodajemy keczup, wszystkie przyprawy, filiżankę bulionu drobiowego i wino. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Bulion grzybowy rozpuszczamy w 1/2 filiżanki gorącej wody. Wsypujemy do bulionu 2 łyżki tartej bułki, skórkę cytrynową, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy mięso, wbijamy 1 jajko, dodajemy utartą bułkę namoczoną w bulionie, tarty ser, sól i pieprz. Wsypujemy jeszcze drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wyrabiamy 5 minut, aż masa stanie się spoista. Zwilżonymi dłońmi formujemy płaskie, nieduże sznycle. Panierujemy je w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy z obydwu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się przyrumienią, przykrywamy patelnię i trzymamy na małym ogniu przez 5 minut. Podajemy z gorącym sosem warzywnym i purèe ziemniaczanym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Luksemburskie sznycle
Top
Bottom