Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Luksemburskie sznycle
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1501439" data-attributes="member: 10341"><p><strong>&quot;Mniej mięsa</strong>,<strong> więcej smaku&quot; - to jedna z zasad nowoczesnej kuchn</strong>i. <strong>Steki i medaliony</strong> <strong>w mistrzowskim wydaniu otoczone są zawsze garniturem warzyw i owoców, a cała troska kucharza sprowadza się do oryginalnego przyprawienia mięsa i przyrządzenia wybornego sosu.</strong></p><p></p><p>Po tym zachęcającym wstępie, zdecydowałam się na te luksemburskie sznycle z moich ulubionych &quot;Smaków i aromatów&quot;. Przepis przewidziany dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>- 50 dkg mielonej wieprzowiny</p><p>- 2 jajka</p><p>- mała cebula</p><p>- 2 ząbki czosnku</p><p>- pół kostki bulionu grzybowego (są w każdym sklepie spożywczym)</p><p>- 3 łyżki mąki</p><p>- 6 łyżek bułki tartej</p><p>- łyżeczka skórki cytrynowej (otarłam na drobnej tarce z wyszorowanej cytryny)</p><p>- 2 rozgniecione ziarna ziela angielskiego</p><p>- szczypta utartej gałki muszkatołowej</p><p>- 2 łyżeczki utartego ementalera</p><p>- sól i pieprz</p><p>- olej do smażenia (dałam pół na pół olej z masłem - dla smaku i zapachu)</p><p></p><p>SOS Z WARZYW</p><p>- 2 pomidory</p><p>- cebula</p><p>- marchew</p><p>- pół selera</p><p>- 5 dkg masła</p><p>- 4 korniszony</p><p>- kostka bulionu drobiowego</p><p>- 50 ml (mały kieliszek do wódki) czerwonego wina</p><p>- 2 gożdziki</p><p>- liść laurowy</p><p>- pół łyżeczki (herbacianej) tymianku</p><p>- 2 łyżki pikantnego keczupu</p><p>- sól i pieprz</p><p></p><p>Warzywa obieramy(z pomidorów zdejmujemy skórkę)), czyścimy i kroimy w kostkę. W rondlu topimy masło, wsypujemy warzywa i smażymy na małym ogniu. Gdy zmiękną, dodajemy keczup, wszystkie przyprawy, filiżankę bulionu drobiowego i wino. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.</p><p>Kostkę bulionową rozpuszczamy w pół filiżance gorącej wody. Wsypujemy do bulionu 2 łyżki tartej bułki, skórkę cytrynową, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Wszystko mieszamy. </p><p>Mięso wkładamy do miski, wbijamy 1 jajko, dodajemy resztę tartej bułki namoczonej w bulionie, tarty ser, sól i pieprz do smaku. Wsypujemy jeszcze drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wyrabiamy przez 5 minut, aż masa stanie się spoista.</p><p>Zwilżonymi dłońmi formujemy płaskie, nieduże sznycle. Panierujemy je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (ja na oleju z masłem). Kiedy się przyrumienią, przykrywamy patelnię i trzymamy sznycle na małym ogniu przez 5 minut. Podajemy z gorącym sosem warzywnym (wykonanie podane na początku przepisu) i purée ziemniaczanym. Polecam. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1501439, member: 10341"] [B]"Mniej mięsa[/B],[B] więcej smaku" - to jedna z zasad nowoczesnej kuchn[/B]i. [B]Steki i medaliony[/B] [B]w mistrzowskim wydaniu otoczone są zawsze garniturem warzyw i owoców, a cała troska kucharza sprowadza się do oryginalnego przyprawienia mięsa i przyrządzenia wybornego sosu.[/B] Po tym zachęcającym wstępie, zdecydowałam się na te luksemburskie sznycle z moich ulubionych "Smaków i aromatów". Przepis przewidziany dla 4 osób. [B]Składniki[/B] - 50 dkg mielonej wieprzowiny - 2 jajka - mała cebula - 2 ząbki czosnku - pół kostki bulionu grzybowego (są w każdym sklepie spożywczym) - 3 łyżki mąki - 6 łyżek bułki tartej - łyżeczka skórki cytrynowej (otarłam na drobnej tarce z wyszorowanej cytryny) - 2 rozgniecione ziarna ziela angielskiego - szczypta utartej gałki muszkatołowej - 2 łyżeczki utartego ementalera - sól i pieprz - olej do smażenia (dałam pół na pół olej z masłem - dla smaku i zapachu) SOS Z WARZYW - 2 pomidory - cebula - marchew - pół selera - 5 dkg masła - 4 korniszony - kostka bulionu drobiowego - 50 ml (mały kieliszek do wódki) czerwonego wina - 2 gożdziki - liść laurowy - pół łyżeczki (herbacianej) tymianku - 2 łyżki pikantnego keczupu - sól i pieprz Warzywa obieramy(z pomidorów zdejmujemy skórkę)), czyścimy i kroimy w kostkę. W rondlu topimy masło, wsypujemy warzywa i smażymy na małym ogniu. Gdy zmiękną, dodajemy keczup, wszystkie przyprawy, filiżankę bulionu drobiowego i wino. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Kostkę bulionową rozpuszczamy w pół filiżance gorącej wody. Wsypujemy do bulionu 2 łyżki tartej bułki, skórkę cytrynową, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Wszystko mieszamy. Mięso wkładamy do miski, wbijamy 1 jajko, dodajemy resztę tartej bułki namoczonej w bulionie, tarty ser, sól i pieprz do smaku. Wsypujemy jeszcze drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wyrabiamy przez 5 minut, aż masa stanie się spoista. Zwilżonymi dłońmi formujemy płaskie, nieduże sznycle. Panierujemy je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (ja na oleju z masłem). Kiedy się przyrumienią, przykrywamy patelnię i trzymamy sznycle na małym ogniu przez 5 minut. Podajemy z gorącym sosem warzywnym (wykonanie podane na początku przepisu) i purée ziemniaczanym. Polecam. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Luksemburskie sznycle
Bottom