- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Widziałam coś takiego na jakiejś rosyjskiej stronie. Przynajmniej podobnie wyglądało. A że nie mogłam znaleźć rzeczonej strony, to zrobiłam po swojemu
Łydki kurczakowe, zapakowane w ciasto francuskie
Składniki:
* 6 łydek kurczakowych
* 2 opakowania ciasta francuskiego (rozwałkowane)
* 500g pieczarek
* 6 plasterków sera żółtego
* 2 łyżki masła (do smażenia pieczarek)
* kilka łyżek oleju (do smażenia łydek)
* 1 jajko
* sól, pieprz
* ulubione przyprawy do kurczaka
Wykonanie:
Łydki kurczakowe posolić, popieprzyć i obsypać ulubionymi przyprawami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć na maśle, pod koniec doprawiając solą i pieprzem. Sos powinien całkowicie odparować. Pieczarki wystudzić.
Łydki kurczakowe wyjąc z lodówki i usmażyć do zrumienienia, ze wszystkich stron. Wystudzić.
Ciasto francuskie pokroić na dość duże kwadraty. Z resztek ciasta ukroić małe kawałki, które należy położyć centralnie na dużym kawałku ciasta. Następnie, położyć plasterek sera i część pieczarek.
Usmażoną i zimną łydkę kurczakową ustawić pionowo, grubszym końcem, na pieczarkach. Brzegi ciasta zawijać do góry, tak aby zamknąć w środku tę kurczakową łydkę. Nadmiar ciasta wywinąć na zewnątrz.
Powstałe mieszki , ustawić w naczyniu do pieczenia, tak aby się nie stykały ze sobą.
Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Przed wstawieniem do piekarnika, mieszki z ciasta posmarować jajkiem (o czym ja zapomniałam i nie są przez to takie apetyczne).
Pieczemy ok. 35 - 40 minut. W trakcie pieczenia możemy przestawić piekarnik na termoobieg, zmniejszając przy tym temperaturę do 180 - 190 stopni.


Łydki kurczakowe, zapakowane w ciasto francuskie
Składniki:
* 6 łydek kurczakowych
* 2 opakowania ciasta francuskiego (rozwałkowane)
* 500g pieczarek
* 6 plasterków sera żółtego
* 2 łyżki masła (do smażenia pieczarek)
* kilka łyżek oleju (do smażenia łydek)
* 1 jajko
* sól, pieprz
* ulubione przyprawy do kurczaka
Wykonanie:
Łydki kurczakowe posolić, popieprzyć i obsypać ulubionymi przyprawami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Pieczarki pokroić na plasterki i usmażyć na maśle, pod koniec doprawiając solą i pieprzem. Sos powinien całkowicie odparować. Pieczarki wystudzić.
Łydki kurczakowe wyjąc z lodówki i usmażyć do zrumienienia, ze wszystkich stron. Wystudzić.
Ciasto francuskie pokroić na dość duże kwadraty. Z resztek ciasta ukroić małe kawałki, które należy położyć centralnie na dużym kawałku ciasta. Następnie, położyć plasterek sera i część pieczarek.

Usmażoną i zimną łydkę kurczakową ustawić pionowo, grubszym końcem, na pieczarkach. Brzegi ciasta zawijać do góry, tak aby zamknąć w środku tę kurczakową łydkę. Nadmiar ciasta wywinąć na zewnątrz.

Powstałe mieszki , ustawić w naczyniu do pieczenia, tak aby się nie stykały ze sobą.
Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Przed wstawieniem do piekarnika, mieszki z ciasta posmarować jajkiem (o czym ja zapomniałam i nie są przez to takie apetyczne).
Pieczemy ok. 35 - 40 minut. W trakcie pieczenia możemy przestawić piekarnik na termoobieg, zmniejszając przy tym temperaturę do 180 - 190 stopni.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: