- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Macarons
200 g zmielonych migdałów
200 g cukru pudru
50 g wody
200 g cukru
150 g białek
barwnik spożywczy
Marmolada albo czekolada do przełożenia
1. Białka zamrażamy i w następnym dniu rozmrażamy. Migdały i cukier puder mieszamy ze sobą.
2. Wodę z cukrem gotujemy , aż powstanie syrop.
3. Jeszcze zimne białka ubijemy na sztywną masę. Wlewamy ciągle mieszając gorący syrop , dosypujemy migdały z cukrem pudrem oraz barwnik spożywczy .
4. Masę wsadzamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i tworzymy krążki o srednicy 4 cm i wysokości ok 7 mm. (najlepiej użyć do tego celu specjalnej maty). Potrząsamy blachą by pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać powierzchnię. Odstawiamy na 30 minut by makaroniki obeschły.
5. Pieczemy w temp 180 stopni przez 12 minut.
6. Po ostudzeniu smarujemy dzemem (np malinowym) i przekładamy drugim ciastkiem.
Ps1. Przepis pochodzi z książki Patisserie - Christophe Felder. Jest to włoski sposób robienia macarons. Inny znajduje się tutaj https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24145
Ps2. To nie jest przepis na szklanki i łyżeczki. Należy zachować bardzo dokładne proporcje składników.
Ps3. Jeżeli użyjemy nie obranych migdałów, to masa wyjdzie nam szarawa i należy wtedy dodać więcej barwnika.
Ps4. Ciasteczka całą pełnię smaku oddają dopiero następnego dnia.

200 g zmielonych migdałów
200 g cukru pudru
50 g wody
200 g cukru
150 g białek
barwnik spożywczy
Marmolada albo czekolada do przełożenia
1. Białka zamrażamy i w następnym dniu rozmrażamy. Migdały i cukier puder mieszamy ze sobą.
2. Wodę z cukrem gotujemy , aż powstanie syrop.
3. Jeszcze zimne białka ubijemy na sztywną masę. Wlewamy ciągle mieszając gorący syrop , dosypujemy migdały z cukrem pudrem oraz barwnik spożywczy .
4. Masę wsadzamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i tworzymy krążki o srednicy 4 cm i wysokości ok 7 mm. (najlepiej użyć do tego celu specjalnej maty). Potrząsamy blachą by pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać powierzchnię. Odstawiamy na 30 minut by makaroniki obeschły.
5. Pieczemy w temp 180 stopni przez 12 minut.
6. Po ostudzeniu smarujemy dzemem (np malinowym) i przekładamy drugim ciastkiem.
Ps1. Przepis pochodzi z książki Patisserie - Christophe Felder. Jest to włoski sposób robienia macarons. Inny znajduje się tutaj https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24145
Ps2. To nie jest przepis na szklanki i łyżeczki. Należy zachować bardzo dokładne proporcje składników.
Ps3. Jeżeli użyjemy nie obranych migdałów, to masa wyjdzie nam szarawa i należy wtedy dodać więcej barwnika.
Ps4. Ciasteczka całą pełnię smaku oddają dopiero następnego dnia.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: