Macarons

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Macarons

Macarons.JPG

200 g zmielonych migdałów
200 g cukru pudru
50 g wody
200 g cukru
150 g białek
barwnik spożywczy

Marmolada albo czekolada do przełożenia

1. Białka zamrażamy i w następnym dniu rozmrażamy. Migdały i cukier puder mieszamy ze sobą.
2. Wodę z cukrem gotujemy , aż powstanie syrop.
3. Jeszcze zimne białka ubijemy na sztywną masę. Wlewamy ciągle mieszając gorący syrop , dosypujemy migdały z cukrem pudrem oraz barwnik spożywczy .
4. Masę wsadzamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i tworzymy krążki o srednicy 4 cm i wysokości ok 7 mm. (najlepiej użyć do tego celu specjalnej maty). Potrząsamy blachą by pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać powierzchnię. Odstawiamy na 30 minut by makaroniki obeschły.
5. Pieczemy w temp 180 stopni przez 12 minut.
6. Po ostudzeniu smarujemy dzemem (np malinowym) i przekładamy drugim ciastkiem.

Ps1. Przepis pochodzi z książki Patisserie - Christophe Felder. Jest to włoski sposób robienia macarons. Inny znajduje się tutaj https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24145
Ps2. To nie jest przepis na szklanki i łyżeczki. Należy zachować bardzo dokładne proporcje składników.
Ps3. Jeżeli użyjemy nie obranych migdałów, to masa wyjdzie nam szarawa i należy wtedy dodać więcej barwnika.
Ps4. Ciasteczka całą pełnię smaku oddają dopiero następnego dnia.
 

Załączniki

  • Macarons.JPG
    Macarons.JPG
    203.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Tak wyglądają w cukierni

IMG_2151.JPG
 

Załączniki

  • IMG_2151.JPG
    IMG_2151.JPG
    242 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Przecudownościowe
icon_eek.gif


Czy możesz powiedzieć jak Ci poszło z mieleniem migdałów?
moje próby mielenia zawsze nieudane,
konsystencja mokrej zbitej kaszy jęczmiennej, nie sypka mąka, tylko ciastowatość grudowata
jedynie na przykrywce młynka czy też melaksera jest najbardziej miałka.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Kasha, podsusz obrane migdały - ja nigdy nie mam problemu z mieleniem, mielę w malakserze nożami na puszek, tylko z włoskich mi wyszła tłusta masa, więc włoskie teraz ścieram na tarce.

Europo, cudne te makaroniki - idealnie ci wyszły, brawo
freu.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Cinka @ 21 Nov 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1596378Kasha, podsusz obrane migdały - ja nigdy nie mam problemu z mieleniem, mielę w malakserze nożami na puszek, tylko z włoskich mi wyszła tłusta masa, więc włoskie teraz ścieram na tarce.

Europo, cudne te makaroniki - idealnie ci wyszły, brawo
freu.gif
Zawsze mam tłustą masę nie wiem skąd przybywają moje migdały, nigdy nie zwracałam na to uwagi
icon_lol.gif
ale rzeczywiście, można etapami mielić i podsuszać
icon_razz.gif
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Migdały czy orzechy laskowe kupuję zawcze zmielone.
Przepraszam za głupie pytanie. Czy w polskich sklepach tego nie ma?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy