Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Macarons
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1596371" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Macarons</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]93870[/ATTACH]</p><p></p><p>200 g zmielonych migdałów</p><p>200 g cukru pudru</p><p>50 g wody</p><p>200 g cukru</p><p>150 g białek</p><p>barwnik spożywczy</p><p></p><p>Marmolada albo czekolada do przełożenia</p><p></p><p>1. Białka zamrażamy i w następnym dniu rozmrażamy. Migdały i cukier puder mieszamy ze sobą.</p><p>2. Wodę z cukrem gotujemy , aż powstanie syrop.</p><p>3. Jeszcze zimne białka ubijemy na sztywną masę. Wlewamy ciągle mieszając gorący syrop , dosypujemy migdały z cukrem pudrem oraz barwnik spożywczy .</p><p>4. Masę wsadzamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i tworzymy krążki o srednicy 4 cm i wysokości ok 7 mm. (najlepiej użyć do tego celu specjalnej maty). Potrząsamy blachą by pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać powierzchnię. Odstawiamy na 30 minut by makaroniki obeschły.</p><p>5. Pieczemy w temp 180 stopni przez 12 minut. </p><p>6. Po ostudzeniu smarujemy dzemem (np malinowym) i przekładamy drugim ciastkiem.</p><p></p><p>Ps1. Przepis pochodzi z książki Patisserie - Christophe Felder. Jest to włoski sposób robienia macarons. Inny znajduje się tutaj <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24145" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24145</a> </p><p>Ps2. To nie jest przepis na szklanki i łyżeczki. Należy zachować bardzo dokładne proporcje składników.</p><p>Ps3. Jeżeli użyjemy nie obranych migdałów, to masa wyjdzie nam szarawa i należy wtedy dodać więcej barwnika.</p><p>Ps4. Ciasteczka całą pełnię smaku oddają dopiero następnego dnia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1596371, member: 140"] [SIZE=14][B]Macarons[/B][/SIZE] [ATTACH=full]93870[/ATTACH] 200 g zmielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g wody 200 g cukru 150 g białek barwnik spożywczy Marmolada albo czekolada do przełożenia 1. Białka zamrażamy i w następnym dniu rozmrażamy. Migdały i cukier puder mieszamy ze sobą. 2. Wodę z cukrem gotujemy , aż powstanie syrop. 3. Jeszcze zimne białka ubijemy na sztywną masę. Wlewamy ciągle mieszając gorący syrop , dosypujemy migdały z cukrem pudrem oraz barwnik spożywczy . 4. Masę wsadzamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i tworzymy krążki o srednicy 4 cm i wysokości ok 7 mm. (najlepiej użyć do tego celu specjalnej maty). Potrząsamy blachą by pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać powierzchnię. Odstawiamy na 30 minut by makaroniki obeschły. 5. Pieczemy w temp 180 stopni przez 12 minut. 6. Po ostudzeniu smarujemy dzemem (np malinowym) i przekładamy drugim ciastkiem. Ps1. Przepis pochodzi z książki Patisserie - Christophe Felder. Jest to włoski sposób robienia macarons. Inny znajduje się tutaj [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24145"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24145[/URL] Ps2. To nie jest przepis na szklanki i łyżeczki. Należy zachować bardzo dokładne proporcje składników. Ps3. Jeżeli użyjemy nie obranych migdałów, to masa wyjdzie nam szarawa i należy wtedy dodać więcej barwnika. Ps4. Ciasteczka całą pełnię smaku oddają dopiero następnego dnia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Macarons
Top
Bottom