Maccheroni aglio, olio e peperoncino

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Maccheroni z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką

6-8 łyżek oliwy z oliwek,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
ostra papryka (ewentualnie anchois),
500 g maccheroni.

Podgrzewamy 6-8 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli i trzy cieniutko pokrojone lub drobno posiekane ząbki czosnku. Przyrumieniamy czosnek na złoty, ale nie ciemny kolor (w przeciwnym razie miałby zbyt mocny smak). Jego ilość ustalamy sami do smaku. Sos będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy szczyptę ostrej papryki lub solonych sardeli (anchois). Dorzucamy np. trzy dobrze wymyte, pokrojone na małe kawałki filety sardeli, które „rozpuszczą się" podczas gotowania.

W dawnych czasach przyrządzano ten sos używając surowego oleju i surowego, posiekanego czosnku (według innego prastarego przepisu trzeba było makaron najpierw posmarować miodem, a następnie cukrem i cynamonem).
Na sos wrzucamy 500 g ugotowanych, "al dente" maccheroni

wg. ICE Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
http://cincin.cc/index.php?showtopic=2374 :wink: i chodzi o papryczkę chili nie o paprykę.. i nie jest ona dodatkiem a koniecznoscią
icon_smile.gif

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Przepisy pochodzą z książeczek "tradycja i fantazja" wydanych przez ICE, Włoska Agenda Rządowa. Podaję adres Włoska Agenda Rządowa Al. Jerozolimskie 11/19. W-wa. Tam możecie kierować reklamacje dotyczące, przepisów. :mrgreen: Ja je tylko przepisuję i podaję dla miłośników tej kuchni. Wiem że seria tych książeczek jest trudno dostępna. Ja je zdobyłem na Targach Poznańskich.
Bahus

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Jest to wydanie propagujące uroki kuchni włoskiej. Wydane po polsku, ale tłumacza ani autora nie podano
Bahus

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Jotha ten sos jest tak prosty, że nawet nie trzeba go wypróbowywać aby sobie wyobrazić jak smakuje, a już z jakim go podać makaronem to naprawdę dla mnie nie ma znaczenia. Ten przepis akurat wypróbowałem, stosując wiele kombinacji, i z papryczkami i z czosnkiem a nawet dosypywałem prażonego sezamu (ziarna). Jadłem go zarówno z rurkami jak i spaghetti.
Bahus

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy