Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Maccheroni aglio, olio e peperoncino
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 60100" data-attributes="member: 49"><p><strong>Maccheroni z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką</strong></p><p></p><p>6-8 łyżek oliwy z oliwek,</p><p>3 ząbki czosnku,</p><p>sól, pieprz,</p><p>ostra papryka (ewentualnie anchois),</p><p>500 g maccheroni.</p><p></p><p>Podgrzewamy 6-8 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli i trzy cieniutko pokrojone lub drobno posiekane ząbki czosnku. Przyrumieniamy czosnek na złoty, ale nie ciemny kolor (w przeciwnym razie miałby zbyt mocny smak). Jego ilość ustalamy sami do smaku. Sos będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy szczyptę ostrej papryki lub solonych sardeli (anchois). Dorzucamy np. trzy dobrze wymyte, pokrojone na małe kawałki filety sardeli, które &#8222;rozpuszczą się" podczas gotowania.</p><p></p><p>W dawnych czasach przyrządzano ten sos używając surowego oleju i surowego, posiekanego czosnku (według innego prastarego przepisu trzeba było makaron najpierw posmarować miodem, a następnie cukrem i cynamonem).</p><p>Na sos wrzucamy 500 g ugotowanych, "al dente" maccheroni</p><p></p><p>wg. ICE Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 60100, member: 49"] [B]Maccheroni z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką[/B] 6-8 łyżek oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ostra papryka (ewentualnie anchois), 500 g maccheroni. Podgrzewamy 6-8 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli i trzy cieniutko pokrojone lub drobno posiekane ząbki czosnku. Przyrumieniamy czosnek na złoty, ale nie ciemny kolor (w przeciwnym razie miałby zbyt mocny smak). Jego ilość ustalamy sami do smaku. Sos będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy szczyptę ostrej papryki lub solonych sardeli (anchois). Dorzucamy np. trzy dobrze wymyte, pokrojone na małe kawałki filety sardeli, które „rozpuszczą się" podczas gotowania. W dawnych czasach przyrządzano ten sos używając surowego oleju i surowego, posiekanego czosnku (według innego prastarego przepisu trzeba było makaron najpierw posmarować miodem, a następnie cukrem i cynamonem). Na sos wrzucamy 500 g ugotowanych, "al dente" maccheroni wg. ICE Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Maccheroni aglio, olio e peperoncino
Top
Bottom