Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Mace borowiackie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1480749" data-attributes="member: 422"><p>Przepis z książeczki 'Przysmaki Borów Tucholskich'. A trochę o historii mac <a href="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Mace-borowiackie" target="_blank">tu</a></p><p></p><p>Podaję oryginalne proporcje:</p><p>2 kg mąki</p><p>1 l mleka</p><p>kostka tłuszczu</p><p>10 łyżek cukru</p><p>10 dag drożdży</p><p>sól</p><p></p><p>- przygotować rozczyn ze szklanki mleka, łyżki cukru i drożdży,</p><p>- zagotować resztę mleka z cukrem i tłuszczem, połączyć z rozczynem (wystudziłam przedtem), częścią mąki i solą,</p><p>- stopniowo dodawać resztę mąki,</p><p>- ciasto dobrze wyrobić i rozłożyć na blaszce, </p><p>- ciasto podzielić na kwadraty i nałożyć farsz, posypać serem,</p><p>- piec aż do zrumienienia.</p><p></p><p>Ciasto mi wyszło trochę miękkie, nie dałoby się go podzielić na kwadraty, jak chce przepis, wyłożyłam je na blaszkę tartową, położyłam na nie farsz z grzybów świeżych i suszonych (podgotowałam wymoczone suszone ze świeżymi, odcedziłam, zmieliłam, dodałam podsmażoną drobno posiekaną cebulkę, sól i pieprz), piekłam w 180 stopniach aż się ciasto zrumieniło. </p><p></p><p></p><p>Aha, zmniejszyłam proporcje o 1/4, zmniejszyłam także ilość cukru, wydawało mi się, że będzie go za dużo. I chyba miałam rację. Ciasto wyszło pyszne, puszyste i delikatne, trochę słodkie, co nie gryzie się z pikantnym nadzieniem, ale gdybym dała przepisową 1/4 ilości cukru, IMO byłoby już za słodkie.</p><p></p><p>Na pewno będę powtarzać, bo ciasto jest naprawdę fantastyczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1480749, member: 422"] Przepis z książeczki 'Przysmaki Borów Tucholskich'. A trochę o historii mac [URL="http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/Mace-borowiackie"]tu[/URL] Podaję oryginalne proporcje: 2 kg mąki 1 l mleka kostka tłuszczu 10 łyżek cukru 10 dag drożdży sól - przygotować rozczyn ze szklanki mleka, łyżki cukru i drożdży, - zagotować resztę mleka z cukrem i tłuszczem, połączyć z rozczynem (wystudziłam przedtem), częścią mąki i solą, - stopniowo dodawać resztę mąki, - ciasto dobrze wyrobić i rozłożyć na blaszce, - ciasto podzielić na kwadraty i nałożyć farsz, posypać serem, - piec aż do zrumienienia. Ciasto mi wyszło trochę miękkie, nie dałoby się go podzielić na kwadraty, jak chce przepis, wyłożyłam je na blaszkę tartową, położyłam na nie farsz z grzybów świeżych i suszonych (podgotowałam wymoczone suszone ze świeżymi, odcedziłam, zmieliłam, dodałam podsmażoną drobno posiekaną cebulkę, sól i pieprz), piekłam w 180 stopniach aż się ciasto zrumieniło. Aha, zmniejszyłam proporcje o 1/4, zmniejszyłam także ilość cukru, wydawało mi się, że będzie go za dużo. I chyba miałam rację. Ciasto wyszło pyszne, puszyste i delikatne, trochę słodkie, co nie gryzie się z pikantnym nadzieniem, ale gdybym dała przepisową 1/4 ilości cukru, IMO byłoby już za słodkie. Na pewno będę powtarzać, bo ciasto jest naprawdę fantastyczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Mace borowiackie*
Top
Bottom