- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
MACZANKA PO KRAKOWSKU
Składniki:
1 kg karkówki
1 ząbek czasnku
1/2 kg cebuli
5 dkg smalcu
1 łyżka kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
200 ml wytrawnego czerwonego wina
sól.pieprz
po 1 kajzerce na plaster mięsa
A dla zupełnej rozpusty:troszkę szynki pokrojonej w słupki, trochę startego żółtego sera i piertuszka.
1.Mięso czyli karkówka porbawiamy kości i nacieramy solą i czosnkiem.
Najlepiej jest je teraz na 24 godziny położyć w lodówce.
2.Jeśli mamy brytwannę (gęślarkę) to w niej roztapiamy smalec i na nim szybko i mocno przypiekamy mięsko.
3.Do podsmażonego mięsa wsypujemy cebulę pokrojoną w półplasterki, kminek, słodką paprykę ,oraz wlewamy wino. Na koniec solimy i pieprzymy.Przykrywamy to wszystko pokrywką i wsadzamy do piekarnika minimum 1,5 godziny przy 180 stopniach.
4.Po upieczeniu mięso kroimy w dość szerokie plastry i wkładamy na połówkę przeciętej kajzerki. Polewamy to sosem powstałym przy duszeniu się mięsa. Można na to jeszcze położyć w słupki pokrojoną szynkę i starty żółty ser, oraz ordobinę pietruszki. Przykrywamy to lekko drugą połową kajzerki. <!--emoid
--><!--endemo-->
Składniki:
1 kg karkówki
1 ząbek czasnku
1/2 kg cebuli
5 dkg smalcu
1 łyżka kminku
1 łyżeczka słodkiej papryki
200 ml wytrawnego czerwonego wina
sól.pieprz
po 1 kajzerce na plaster mięsa
A dla zupełnej rozpusty:troszkę szynki pokrojonej w słupki, trochę startego żółtego sera i piertuszka.
1.Mięso czyli karkówka porbawiamy kości i nacieramy solą i czosnkiem.
Najlepiej jest je teraz na 24 godziny położyć w lodówce.
2.Jeśli mamy brytwannę (gęślarkę) to w niej roztapiamy smalec i na nim szybko i mocno przypiekamy mięsko.
3.Do podsmażonego mięsa wsypujemy cebulę pokrojoną w półplasterki, kminek, słodką paprykę ,oraz wlewamy wino. Na koniec solimy i pieprzymy.Przykrywamy to wszystko pokrywką i wsadzamy do piekarnika minimum 1,5 godziny przy 180 stopniach.
4.Po upieczeniu mięso kroimy w dość szerokie plastry i wkładamy na połówkę przeciętej kajzerki. Polewamy to sosem powstałym przy duszeniu się mięsa. Można na to jeszcze położyć w słupki pokrojoną szynkę i starty żółty ser, oraz ordobinę pietruszki. Przykrywamy to lekko drugą połową kajzerki. <!--emoid
Ostatnią edycję dokonał moderator: