Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Maczanka po krakowsku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jacobs" data-source="post: 1055767" data-attributes="member: 23497"><p>Przepraszam że wtrące sie do tego tematu ale to nie jest przepis na Maczanke po Krakowsku a zwłaszcza to co podawała pani Gesler bo nazwała to Maczanka Krakowska i polecała podawać z drożdzowymi bułkami zgroza !</p><p>oto orginalny przepis z kuchni hotelu Cracowia w Krakowie ,gdzie robiono najlepszą Maczanke po Krakowsku;</p><p>karczek 50 dkg</p><p>30 dkg cebuli</p><p>smalec 4dkg</p><p>mąka2dkg</p><p>powidła śliwkowe</p><p>keczup</p><p>bułki wodne</p><p>papryka,sól,kminek</p><p>karczek natrzeć solą i kminkiem , cebule pokroić ddać do karczku i piec w średno nagrzanym piekarniku polewając powstałym sosem lub wodą</p><p>po upieczeniu karczku do sosu dodać keczup,powodła śliwkowe,papryke z mąki i wody zrobić gęstą zawiesine i dodać do sosu.</p><p>Bułki przekroić na połowe i podgrzać w piekarniku ,po wyporcjowaniu karczku włożyć go do bułki a następnie włożyć do rądla i poddusić jeszce troche w sosie można podać z surówką z kiszonej kapusty. dodaje że do maczanki nie dodaje sie wina . a smak Maczanki powiniem być mocno kminkowo z dodatkiem słodkości powideł śliwkowych i kwaskowości keczupu i im gorszy jakościowo tym lepiej.Zycze smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jacobs, post: 1055767, member: 23497"] Przepraszam że wtrące sie do tego tematu ale to nie jest przepis na Maczanke po Krakowsku a zwłaszcza to co podawała pani Gesler bo nazwała to Maczanka Krakowska i polecała podawać z drożdzowymi bułkami zgroza ! oto orginalny przepis z kuchni hotelu Cracowia w Krakowie ,gdzie robiono najlepszą Maczanke po Krakowsku; karczek 50 dkg 30 dkg cebuli smalec 4dkg mąka2dkg powidła śliwkowe keczup bułki wodne papryka,sól,kminek karczek natrzeć solą i kminkiem , cebule pokroić ddać do karczku i piec w średno nagrzanym piekarniku polewając powstałym sosem lub wodą po upieczeniu karczku do sosu dodać keczup,powodła śliwkowe,papryke z mąki i wody zrobić gęstą zawiesine i dodać do sosu. Bułki przekroić na połowe i podgrzać w piekarniku ,po wyporcjowaniu karczku włożyć go do bułki a następnie włożyć do rądla i poddusić jeszce troche w sosie można podać z surówką z kiszonej kapusty. dodaje że do maczanki nie dodaje sie wina . a smak Maczanki powiniem być mocno kminkowo z dodatkiem słodkości powideł śliwkowych i kwaskowości keczupu i im gorszy jakościowo tym lepiej.Zycze smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Maczanka po krakowsku*
Top
Bottom