Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Majonez robiony w sloiku*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 554949" data-attributes="member: 52"><p>MAJONEZ ROBIONY W SLOIKU</p><p></p><p><a href="http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44102" target="_blank">http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44102</a></p><p>Przepisow na majonez jest wiele, ale rezultaty bywaja rozne. Te metode znalazlam kiedys w jakims wloskim czasopismie, ale potem gdzies sie zapodziala. Byla zreszta opisana dosc krotko, bez waznych szczegolow, bez zdjec. kiedy kilka dni temu zobaczylam ja w necie, od razu wiedzialam, ze tym razem musze ja przetestowac. </p><p></p><p>Majonez robiony jest bezposrednio w sloiku, w ktorym pozniej bedzie przechowywany / mniej do mycia, co w kucni zawsze jest pozadane /</p><p></p><p>Do zrobienia majonezu potrzebne sa:</p><p>- blender reczny typu &#8222;zyrafa&#8220; / inaczej minipimer /</p><p>- sloik o ksztalcie i wymiarach odpowiadajcym dzbankowi / pojemnikowi / od blendera: przynajmniej w dolnej jego czesci</p><p></p><p>Najwieksza trudnosc stanowi wlasnie znalezienie odpowiedniego sloika: koncowka blendera musi wchodzic do srodka, a jednoczesnie dno sloika nie moze byc zbyt szerokie. Jesli nie macie takiego sloika, zrobcie majonez w pojemniku od blendera. Przynajmniej od razu przekonacie sie, ze metoda jest dobra. Ja niestety tak nie zrobilam.</p><p> </p><p>Wszystkie skladniki / oprocz soli i musztardy / zostaly uzyte na zimno tzn. wyjete z lodowki bezposrednio przed robieniem majonezu. Nawet sloik / pojemnik / i sama &#8222;zyrafe&#8220; mozna schlodzic w lodowce przez noc: wplynie to pozytywnie na konsystencje majonezu, ale nie jest decydujace. </p><p></p><p>Skladniki musza byc dodawane bezwzglednie w nastepujacej kolejnosci:</p><p></p><p>1 cale jajko prosto z lodowki / uwaga: nie wolno rozbic zoltka /</p><p></p><p>230 g oleju slonecznikowego prosto z lodowki / wazac warto uzyc plastikowego kubka: ja uzylam wagi cyfrowej z tara, wiec kolejne skladniki wazylam podczas dodawania /: maksymalnie 250 g</p><p></p><p>2 lyzki bialego octu winnego / soku z cytryny /, czyli okolo 15 g: mozna go dodac po zrobieniu majonezu, ale jego konsysyencja na tym ucierpi </p><p></p><p>2 szczypty soli: 3-4 g / maksimum 4 g /</p><p></p><p>pol lyzeczki musztardy / niekonieczna /</p><p></p><p>Wykonanie majonezu:</p><p>- skladniki umiescic w sloiku / pojemniku / w nastepujacej kolejnosci: jajko + olej + ocet / sok z cytryny / + sol + musztarda</p><p>- koncowke blendera zanurzyc calkowicie w sloiku / pojemniku /: musi dotykac dna i miec dosc ciasno</p><p>- wlaczyc blender na maksymalna szybkosc</p><p>- przez pierwsze 4-6 sekund absolutnie nie ruszac blenderem / musi dotykac dna do momentu az dolna polowa skladnikow uzyska kolor i jednoczesnie konsystencje gestego majonezu /</p><p>- od tego momentu nalezy podnosic koncowke blendera bardzo powoli tak, aby reszta majonezu stopniowo uzyskiwala jego kolor</p><p>- dopiero na samym koncu / kiedy szum pracy blendera zmieni sie z uwagi na wieksza gestosc majonezu / dpsc szybko opuszczac i podnosic koncowke : pozwoli to na wyrowanie gestosci majonezu na calej wysokosci</p><p>- wyjac koncowke blendera </p><p>- czesc majonezu, ktora doslownie przyczepi sie do koncowki blendera, przelozyc lyzeczka do sloika</p><p>- w tym momencie majonez jest gotowy i mozna go przechowywac w lodowce do 10-14 dni</p><p></p><p>Jesli chce sie uzyskac majonez o smaku lagodniejszym, ilosc soli i octu / soku cytrynowego / nalezy zmniejszyc o polowe.</p><p></p><p>Metoda na zimno jest wygodna z uwagi na:</p><p>- lepsza konsystencje nawet w dni upalne / autorka postu mieszka na Sycylii i robila go przy roznych temperaturach / </p><p>- gotowosc do natychmiastowego uzycia bez potzreby uprzedniego schladzania w lodowce</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>- moja pierwsza proba byla nieudana z uwagi na nieodpowiedni sloik / szukalam dosc dlugo i chyba jednak wybralam zly: jesli dol jest dobry, to koncowka nie wchodzi, a kiedy wchodzi, to dol jest zbyt szeroki /</p><p>- po drugie: wpadlam na &#8220;swietny&#8221; pomysl, aby zrobic majonez z resztki oleju ryzowego, ktory czasem uzywam do ciast / powinien to byc jednak olej slonecznikowy /</p><p>- uzyte przeze mnie jajko wazylo tylko 48 g / bez skorupki /, wiec przy drugim podejsciu na wszelki wypadek zmniejszylam ilosc oleju slonecznikowego do 200 g</p><p></p><p>Jeszcze jedno: sloik jest wygodniejszy z uwagi na to, ze mozna go od razu wstawic do lodowki. Nie tylko: jesli ktos nie ma wagi / lub nie chce za kazdym razem wazyc oleju / mozna zaznaczyc jego pozadany poziom flamastrem na szkle. W sloiku latwiej jest tez zobserwowac moment, w ktorym dolna czesc skladnikow osiagnie odpowiednia konsystencje. Ja poradzilam sobie jednak i z pojemnikiem od blendera. </p><p></p><p>Opisalam wszystko bardzo dokladnie z uwag na to, ze wszystkie detale sa wazne. Samo wykonanie jest jednak super proste, a rezultat przechodzi najsmielsze oczekiwania. </p><p></p><p>Zdjecie niestety jest kiepskie, gdyz nie mialam odpwoiedniego swiatla. Widac jednak, ze majonez jest gesty. A naprawde jest o wiele gesciejszy niz na to wyglada. Do sloika przekladalam go wlasciwie po kawalku. </p><p></p><p>[ATTACH=full]15508[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 554949, member: 52"] MAJONEZ ROBIONY W SLOIKU [URL="http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44102"]http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44102[/URL] Przepisow na majonez jest wiele, ale rezultaty bywaja rozne. Te metode znalazlam kiedys w jakims wloskim czasopismie, ale potem gdzies sie zapodziala. Byla zreszta opisana dosc krotko, bez waznych szczegolow, bez zdjec. kiedy kilka dni temu zobaczylam ja w necie, od razu wiedzialam, ze tym razem musze ja przetestowac. Majonez robiony jest bezposrednio w sloiku, w ktorym pozniej bedzie przechowywany / mniej do mycia, co w kucni zawsze jest pozadane / Do zrobienia majonezu potrzebne sa: - blender reczny typu „zyrafa“ / inaczej minipimer / - sloik o ksztalcie i wymiarach odpowiadajcym dzbankowi / pojemnikowi / od blendera: przynajmniej w dolnej jego czesci Najwieksza trudnosc stanowi wlasnie znalezienie odpowiedniego sloika: koncowka blendera musi wchodzic do srodka, a jednoczesnie dno sloika nie moze byc zbyt szerokie. Jesli nie macie takiego sloika, zrobcie majonez w pojemniku od blendera. Przynajmniej od razu przekonacie sie, ze metoda jest dobra. Ja niestety tak nie zrobilam. Wszystkie skladniki / oprocz soli i musztardy / zostaly uzyte na zimno tzn. wyjete z lodowki bezposrednio przed robieniem majonezu. Nawet sloik / pojemnik / i sama „zyrafe“ mozna schlodzic w lodowce przez noc: wplynie to pozytywnie na konsystencje majonezu, ale nie jest decydujace. Skladniki musza byc dodawane bezwzglednie w nastepujacej kolejnosci: 1 cale jajko prosto z lodowki / uwaga: nie wolno rozbic zoltka / 230 g oleju slonecznikowego prosto z lodowki / wazac warto uzyc plastikowego kubka: ja uzylam wagi cyfrowej z tara, wiec kolejne skladniki wazylam podczas dodawania /: maksymalnie 250 g 2 lyzki bialego octu winnego / soku z cytryny /, czyli okolo 15 g: mozna go dodac po zrobieniu majonezu, ale jego konsysyencja na tym ucierpi 2 szczypty soli: 3-4 g / maksimum 4 g / pol lyzeczki musztardy / niekonieczna / Wykonanie majonezu: - skladniki umiescic w sloiku / pojemniku / w nastepujacej kolejnosci: jajko + olej + ocet / sok z cytryny / + sol + musztarda - koncowke blendera zanurzyc calkowicie w sloiku / pojemniku /: musi dotykac dna i miec dosc ciasno - wlaczyc blender na maksymalna szybkosc - przez pierwsze 4-6 sekund absolutnie nie ruszac blenderem / musi dotykac dna do momentu az dolna polowa skladnikow uzyska kolor i jednoczesnie konsystencje gestego majonezu / - od tego momentu nalezy podnosic koncowke blendera bardzo powoli tak, aby reszta majonezu stopniowo uzyskiwala jego kolor - dopiero na samym koncu / kiedy szum pracy blendera zmieni sie z uwagi na wieksza gestosc majonezu / dpsc szybko opuszczac i podnosic koncowke : pozwoli to na wyrowanie gestosci majonezu na calej wysokosci - wyjac koncowke blendera - czesc majonezu, ktora doslownie przyczepi sie do koncowki blendera, przelozyc lyzeczka do sloika - w tym momencie majonez jest gotowy i mozna go przechowywac w lodowce do 10-14 dni Jesli chce sie uzyskac majonez o smaku lagodniejszym, ilosc soli i octu / soku cytrynowego / nalezy zmniejszyc o polowe. Metoda na zimno jest wygodna z uwagi na: - lepsza konsystencje nawet w dni upalne / autorka postu mieszka na Sycylii i robila go przy roznych temperaturach / - gotowosc do natychmiastowego uzycia bez potzreby uprzedniego schladzania w lodowce Moje uwagi: - moja pierwsza proba byla nieudana z uwagi na nieodpowiedni sloik / szukalam dosc dlugo i chyba jednak wybralam zly: jesli dol jest dobry, to koncowka nie wchodzi, a kiedy wchodzi, to dol jest zbyt szeroki / - po drugie: wpadlam na “swietny” pomysl, aby zrobic majonez z resztki oleju ryzowego, ktory czasem uzywam do ciast / powinien to byc jednak olej slonecznikowy / - uzyte przeze mnie jajko wazylo tylko 48 g / bez skorupki /, wiec przy drugim podejsciu na wszelki wypadek zmniejszylam ilosc oleju slonecznikowego do 200 g Jeszcze jedno: sloik jest wygodniejszy z uwagi na to, ze mozna go od razu wstawic do lodowki. Nie tylko: jesli ktos nie ma wagi / lub nie chce za kazdym razem wazyc oleju / mozna zaznaczyc jego pozadany poziom flamastrem na szkle. W sloiku latwiej jest tez zobserwowac moment, w ktorym dolna czesc skladnikow osiagnie odpowiednia konsystencje. Ja poradzilam sobie jednak i z pojemnikiem od blendera. Opisalam wszystko bardzo dokladnie z uwag na to, ze wszystkie detale sa wazne. Samo wykonanie jest jednak super proste, a rezultat przechodzi najsmielsze oczekiwania. Zdjecie niestety jest kiepskie, gdyz nie mialam odpwoiedniego swiatla. Widac jednak, ze majonez jest gesty. A naprawde jest o wiele gesciejszy niz na to wyglada. Do sloika przekladalam go wlasciwie po kawalku. [ATTACH=full]15508[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Majonez robiony w sloiku*
Bottom