Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Majonezy do ryb na zimno
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1381652" data-attributes="member: 10341"><p>Można je przygotować w ostatniej chwili albo dzień wcześniej. Przydadzą się w te święta, które obfitują w ryby jedzone na zimno lub ciepło. Majonezy oczywiście bardziej pasują do ryb na zimno, nawet tych smażonych. Inspirację zaczerpnęłam z czasopisma &#8222;Smaki i aromaty&#8221;. I tak jak tam było ujęte, zamiast majonezów smakowych, zaprezentuję je kolorystycznie. Czy będą rzadsze, czy też bardziej gęste, zależy to od ilości użytego majonezu. W przepisach tych jest podany &#8222;słoiczek majonezu&#8221;, bez sprecyzowanej jego objętości. Ja z większego słoika majonezu brałam do każdego sosu około 250 – 300 ml. Wychodziły takie, jakie chciałam. Wy możecie robić wedle własnego gustu i smaku. Ale przejdźmy do konkretów:</p><p></p><p><strong>ZIELONY</strong></p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>*<strong>słoiczek majonezu * po łyżce stołowej siekanego szczypiorku i koperku * łyżka zielonego pieprzu z zalewy* 1 łyżeczka cukru pudru * owoc kiwi *sól</strong></p><p></p><p>Obieramy owoc kiwi, kroimy w kosteczkę i wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem pudrem. Podajemy do ryb smażonych. </p><p></p><p><strong>RÓŻOWY</strong></p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>*słoiczek majonezu *2 łyżki stołowe keczupu *50 ml brandy lub whisky (ale równie dobra jest śliwowica, żubrówka, piołunówka) * kilka kropli Tabasco lub szczypta chilli * pół łyżeczki cukru pudru * jedna konserwowa czerwona papryka</strong></p><p><strong></strong></p><p>Ubijamy wszystkie ingrediencje z majonezem i mieszamy z drobno pokrojoną papryką. Podajemy do łososia, owoców morza i morskich ryb z wody lub w galarecie.</p><p></p><p><strong>TATARSKI</strong></p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>*słoiczek majonezu * 4 – 5 korniszonów (brałam ogórki konserwowe) * 1 średnia cebula * 3 łyżeczki kaparów * 2 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki posiekanego szczypiorku</strong></p><p><strong></strong></p><p>Kroimy drobno korniszony, obraną cebulę, żółtka i białka jajek i mieszamy delikatnie z majonezem. Wsypujemy kapary i szczypiorek. Jeszcze raz mieszamy i wstawiamy do lodówki. Klasyczny dodatek do ryb w galarecie.</p><p></p><p><strong>OWOCOWY</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>*słoiczek majonezu *1 gruszka z marynaty *5 śliwek z octu *25 ml wódki *3ząbki czosnku *sól, cukier puder i pieprz</strong></p><p></p><p>Kroimy w kostkę owoce, a obrany czosnek drobno siekamy. Wlewamy do majonezu alkohol, wsypujemy owoce, czosnek, przyprawiamy sos solą, cukrem pudrem i pieprzem. Pasuje do śledzi w oleju i ryb w pikantnej galarecie.</p><p></p><p></p><p></p><p>Przepraszam za nietypowy, mniej czytelny układ tekstu, ale mam kłopoty z laptopem. Mimo wszystko, życzę smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1381652, member: 10341"] Można je przygotować w ostatniej chwili albo dzień wcześniej. Przydadzą się w te święta, które obfitują w ryby jedzone na zimno lub ciepło. Majonezy oczywiście bardziej pasują do ryb na zimno, nawet tych smażonych. Inspirację zaczerpnęłam z czasopisma „Smaki i aromaty”. I tak jak tam było ujęte, zamiast majonezów smakowych, zaprezentuję je kolorystycznie. Czy będą rzadsze, czy też bardziej gęste, zależy to od ilości użytego majonezu. W przepisach tych jest podany „słoiczek majonezu”, bez sprecyzowanej jego objętości. Ja z większego słoika majonezu brałam do każdego sosu około 250 – 300 ml. Wychodziły takie, jakie chciałam. Wy możecie robić wedle własnego gustu i smaku. Ale przejdźmy do konkretów: [B]ZIELONY[/B] [B]Składniki[/B] *[B]słoiczek majonezu * po łyżce stołowej siekanego szczypiorku i koperku * łyżka zielonego pieprzu z zalewy* 1 łyżeczka cukru pudru * owoc kiwi *sól[/B] Obieramy owoc kiwi, kroimy w kosteczkę i wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem pudrem. Podajemy do ryb smażonych.[B] [/B] [B]RÓŻOWY[/B] [B]Składniki[/B] [B]*słoiczek majonezu *2 łyżki stołowe keczupu *50 ml brandy lub whisky (ale równie dobra jest śliwowica, żubrówka, piołunówka) * kilka kropli Tabasco lub szczypta chilli * pół łyżeczki cukru pudru * jedna konserwowa czerwona papryka [/B] Ubijamy wszystkie ingrediencje z majonezem i mieszamy z drobno pokrojoną papryką. Podajemy do łososia, owoców morza i morskich ryb z wody lub w galarecie. [B]TATARSKI[/B] [B]Składniki[/B] [B]*słoiczek majonezu * 4 – 5 korniszonów (brałam ogórki konserwowe) * 1 średnia cebula * 3 łyżeczki kaparów * 2 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki posiekanego szczypiorku [/B] Kroimy drobno korniszony, obraną cebulę, żółtka i białka jajek i mieszamy delikatnie z majonezem. Wsypujemy kapary i szczypiorek. Jeszcze raz mieszamy i wstawiamy do lodówki. Klasyczny dodatek do ryb w galarecie. [B]OWOCOWY [/B] [B]Składniki[/B] [B]*słoiczek majonezu *1 gruszka z marynaty *5 śliwek z octu *25 ml wódki *3ząbki czosnku *sól, cukier puder i pieprz[/B] Kroimy w kostkę owoce, a obrany czosnek drobno siekamy. Wlewamy do majonezu alkohol, wsypujemy owoce, czosnek, przyprawiamy sos solą, cukrem pudrem i pieprzem. Pasuje do śledzi w oleju i ryb w pikantnej galarecie. Przepraszam za nietypowy, mniej czytelny układ tekstu, ale mam kłopoty z laptopem. Mimo wszystko, życzę smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Majonezy do ryb na zimno
Bottom