- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Szybki i smaczny makaron prosto z woka. Z rodzaju mam takie i takie składniki w lodówce, połączę je i zobaczymy co wyjdzie.
Składniki (na 2 porcje):
200-250 g karkówki
1 łyżka sosu sojowego
1 duży ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
1 niewielka czerwona papryka
2 łyżeczki czosnkowego sosu chilli
kilka różyczek brokuła
makaron chow mein (porcja dla 2 osób)
sezam
Karkówkę kroimy w niewielką kostkę, zalewamy sosem sojowym wymieszanym z posiekanym czosnkiem i papryczką chilli. Odstawiamy do lodówki na godzinę, do zamarynowania. Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki, paprykę kroimy w kostkę.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zmięknięcia.
W woku rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy na niego karkówkę wraz z zalewą. Po 2-3 minutach dodajemy różyczki brokuła, po kolejnych dwóch czerwoną paprykę. Następnie dodajemy czosnkowy sos chili wymieszany z 1 łyżką wody. Pod wokiem przykręcamy ogień na niewielki. Podsmażamy powoli, cały czas mieszając. Gdy większość wody odparuje wrzucamy do woka makaron. Wciąż mieszając trzymamy jeszcze całość w woku przez minutę, ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną sosu sojowego do smaku. Podajemy. Już przy podaniu posypujemy danie zrumienionym na suchej patelni sezamem.

Składniki (na 2 porcje):
200-250 g karkówki
1 łyżka sosu sojowego
1 duży ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
1 niewielka czerwona papryka
2 łyżeczki czosnkowego sosu chilli
kilka różyczek brokuła
makaron chow mein (porcja dla 2 osób)
sezam
Karkówkę kroimy w niewielką kostkę, zalewamy sosem sojowym wymieszanym z posiekanym czosnkiem i papryczką chilli. Odstawiamy do lodówki na godzinę, do zamarynowania. Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki, paprykę kroimy w kostkę.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zmięknięcia.
W woku rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy na niego karkówkę wraz z zalewą. Po 2-3 minutach dodajemy różyczki brokuła, po kolejnych dwóch czerwoną paprykę. Następnie dodajemy czosnkowy sos chili wymieszany z 1 łyżką wody. Pod wokiem przykręcamy ogień na niewielki. Podsmażamy powoli, cały czas mieszając. Gdy większość wody odparuje wrzucamy do woka makaron. Wciąż mieszając trzymamy jeszcze całość w woku przez minutę, ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną sosu sojowego do smaku. Podajemy. Już przy podaniu posypujemy danie zrumienionym na suchej patelni sezamem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: