Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron Komisarza Montalbano
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1679135" data-attributes="member: 692"><p>MAKARON KOMISARZA MONTALBANO</p><p>To danie kuchni mesyńskiej, które przygotowuje się z makaronu z sosem ragu, bakłażanem i serem caciocavallo. A przy okazji pragnę ci przypomnieć, jak się robi klasyczny sos ragu i coś o 'robieniu skarpety'po pysznym posiłku we Włoszech.</p><p>POTRZEBNE SKŁADNIKI (DLA 4-6 OSÓB)</p><p>500 g makaronu, najlepszy jest typu maccheroni (ja użyłam penne),</p><p>1 kg dojrzałych pomidorów (ratowałam się passatą 700 ml),</p><p>250 g świeżego krowiego sera caciocavallo (ja użyłam mozzarelli),</p><p>300 g mięsa mielonego,</p><p>50 g mortadelli (kroi się ją w kosteczkę, ja miałam tylko w plasterkach, za to taką z Bolonii IGP),</p><p>100 g startego sera owczego pecorino (pecorino jest pyszny i do tego najlepszy, ale wiem dobrze, że czasami łatwiej kupić Parmigiano Reggiano),</p><p>3 jajka ugotowane na twardo,</p><p>2 bakłażany,</p><p>dwa ząbki czosnku,</p><p>pół szklanki białego wytrawnego wina,</p><p>2-3 liście bazylii,</p><p>oliwa z oliwek dobrej jakości,</p><p>sól i pieprz do smaku.</p><p>JAK PRZYGOTOWUJEMY</p><p>ETAP 1</p><p>Zacznij od bakłażana. Umyj, a następnie wytrzyj bakłażany do sucha czystą ściereczką. Pokrój w plastry, nie muszą być super cienkie. Aby bakłażan nie był gorzki (bywają takie, gdy są nieco niedojrzałe lub stare), układaj plastry w durszlaku warstwami, każdą z nich posyp solą. Zostaw tak na 30 minut (jak będzię 60 min, też dobrze). Po tym czasie usuń z każdego plastra pozostałą sól, np. ręcznikiem papierowym. Następnie usmaż bakłażana na oliwie, na złoto po obu stronach i połóż plastry na kratce kuchennej lub na ręczniku papierowym.</p><p>TIPBakłażan bardzo mocno wchłania oliwę! Żeby nie wyszły zbyt tłuste w trakcie smażenia, należy, owszem ; dać więcej oleju, ale też ustawić wyższą temperaturę. Jeśli dasz mało oliwy lub ustawisz zbyt niską temperaturę bakłażan wciągnie od razu całą oliwę. I jeszcze jedna wskazówka, opcja dla leniwych, niezgodna z tym przepisem. Plastry bakłażana można posmarować oliwą, położyć na papierze do wypieków i zapiec w piekarniku, od czasu do czasu przewracając plasterki na drugą stronę. Teoretycznie trwa to nawet 40 minut, ale zależy od grubości plastrów. Trzeba je obserwować, żeby się nie przypaliły. Inna opcja ; zrobić to samo, ale na grillu.</p><p>W międzyczasie zetrzyj na tarce z grubymi oczkami ser caciocavallo, ew. pokrój go małe kawałki.</p><p>TIPTo ser typowy dla południa Włoch, stąd jego obecność w oryginalnym przepisie. Można go kupić w Polsce, np. na Wino Toskanii, ale wiem, nikomu się nie chce aż tak kłopotać. Dlatego podpowiem, że zamiast niego możesz użyć, np. mozzarelli.</p><p>ETAP 2</p><p>Czas na pomidory. Trzeba je zblanszować, a zatem potraktować je wrzątkiem, zdjęć skórkę, przekroić, usunąć nasiona, a następnie pokroić na kawałki.</p><p>TIPWiem, że jest z tym troszkę zabawy, ale można sobie to uprościć kupując pomodori pelati czyli pomidory obrane ze skórki, najczęściej dostępne w puszkach. Inna ocpja to polpa ; czyli pokrojone na kawałki lub passata czyli pomidory przetarte na sos.</p><p>Makaron ugotuj al dente, a jajka na twardo. Mortadelę pokrój na małe kawałki (chyba, że tak jak ja, masz tą w plasterkach, to nie krój).</p><p>Na patelni lub w garnku podsmaż na oliwie odrobinę czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, a pod koniec gotowania także posiekaną bazylię.</p><p>Mięso podsmaż, następnie dodaj do niego wino i kilka łyżek sosu pomidorowego. Ten sos lubi niespiesznie się robić, najlepiej na małym ogniu i dość długo. Jeśli masz czas, daj mu nawet 45 minut, miesiąc od czasu do czasu.</p><p>Makaron wymieszaj z pozostałą ilością sosu pomidorowego.</p><p>ETAP 3</p><p>Czas na układanie zapiekanki.</p><p>Na dno naczynia daj najpierw troszkę sosu. Następnie układaj warstwami: makaron, mięso, bakłażan, pecorino, pokrojone w plasterki jajko, kawałki sera caciovallo, mortadela, posiekana bazylia. Ostatnia warstwa powinna składać tylko z bakłażana, sosu pomidorowego i dużej ilości pecorino.</p><p>Piecz w 180°C przez 20-25 minut.</p><p>Jak wyjmiesz ją z piekarnika, niech chwilkę postoi. Jest pyszna na gorąco, na zimno też całkiem przyzwoita, ale jednak sugeruję podgrzać i jednak jeść na ciepło. Bardzo sycące danie.</p><p></p><p>znalazłam tu: <a href="https://www.italiapozaszlakiem.com/tag/vigata/" target="_blank">https://www.italiapozaszlakiem.com/tag/vigata/</a> i skopiowałam.</p><p></p><p><em>Moje uwagi: </em></p><p><em>1. Nie znoszę bakłażanów, użyłam młodej cukini obsmażonej w plastrach.</em></p><p><em>2. Sery dałam jakie miałam, do środka plastry owczego z marketu; na wierzch tarty parmezanopodobny i gruyere, bo był w lodówce.</em></p><p><em>3. 2 puszki pomidorów siekanych, </em></p><p><em>4. 1 słoik sosu <strong>Contadino</strong> firmy Barilla ( żadnego mięsa, żadnej mortadeli nie dawałam)</em></p><p><em>5. Makaron 'kurki' firmy POLMAK, Lidl</em></p><p><em>6. Sól, pieprz i odrobina pesto arabbiata, miałam 1/2 słoika, okazało się dla nas za ostre, ale doskonale odnalazło się w tej zapiekance.</em></p><p><em></em></p><p></p><p>Zdjęć nie ma, bo absolutnie niewyględne danie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1679135, member: 692"] MAKARON KOMISARZA MONTALBANO To danie kuchni mesyńskiej, które przygotowuje się z makaronu z sosem ragu, bakłażanem i serem caciocavallo. A przy okazji pragnę ci przypomnieć, jak się robi klasyczny sos ragu i coś o 'robieniu skarpety'po pysznym posiłku we Włoszech. POTRZEBNE SKŁADNIKI (DLA 4-6 OSÓB) 500 g makaronu, najlepszy jest typu maccheroni (ja użyłam penne), 1 kg dojrzałych pomidorów (ratowałam się passatą 700 ml), 250 g świeżego krowiego sera caciocavallo (ja użyłam mozzarelli), 300 g mięsa mielonego, 50 g mortadelli (kroi się ją w kosteczkę, ja miałam tylko w plasterkach, za to taką z Bolonii IGP), 100 g startego sera owczego pecorino (pecorino jest pyszny i do tego najlepszy, ale wiem dobrze, że czasami łatwiej kupić Parmigiano Reggiano), 3 jajka ugotowane na twardo, 2 bakłażany, dwa ząbki czosnku, pół szklanki białego wytrawnego wina, 2-3 liście bazylii, oliwa z oliwek dobrej jakości, sól i pieprz do smaku. JAK PRZYGOTOWUJEMY ETAP 1 Zacznij od bakłażana. Umyj, a następnie wytrzyj bakłażany do sucha czystą ściereczką. Pokrój w plastry, nie muszą być super cienkie. Aby bakłażan nie był gorzki (bywają takie, gdy są nieco niedojrzałe lub stare), układaj plastry w durszlaku warstwami, każdą z nich posyp solą. Zostaw tak na 30 minut (jak będzię 60 min, też dobrze). Po tym czasie usuń z każdego plastra pozostałą sól, np. ręcznikiem papierowym. Następnie usmaż bakłażana na oliwie, na złoto po obu stronach i połóż plastry na kratce kuchennej lub na ręczniku papierowym. TIPBakłażan bardzo mocno wchłania oliwę! Żeby nie wyszły zbyt tłuste w trakcie smażenia, należy, owszem ; dać więcej oleju, ale też ustawić wyższą temperaturę. Jeśli dasz mało oliwy lub ustawisz zbyt niską temperaturę bakłażan wciągnie od razu całą oliwę. I jeszcze jedna wskazówka, opcja dla leniwych, niezgodna z tym przepisem. Plastry bakłażana można posmarować oliwą, położyć na papierze do wypieków i zapiec w piekarniku, od czasu do czasu przewracając plasterki na drugą stronę. Teoretycznie trwa to nawet 40 minut, ale zależy od grubości plastrów. Trzeba je obserwować, żeby się nie przypaliły. Inna opcja ; zrobić to samo, ale na grillu. W międzyczasie zetrzyj na tarce z grubymi oczkami ser caciocavallo, ew. pokrój go małe kawałki. TIPTo ser typowy dla południa Włoch, stąd jego obecność w oryginalnym przepisie. Można go kupić w Polsce, np. na Wino Toskanii, ale wiem, nikomu się nie chce aż tak kłopotać. Dlatego podpowiem, że zamiast niego możesz użyć, np. mozzarelli. ETAP 2 Czas na pomidory. Trzeba je zblanszować, a zatem potraktować je wrzątkiem, zdjęć skórkę, przekroić, usunąć nasiona, a następnie pokroić na kawałki. TIPWiem, że jest z tym troszkę zabawy, ale można sobie to uprościć kupując pomodori pelati czyli pomidory obrane ze skórki, najczęściej dostępne w puszkach. Inna ocpja to polpa ; czyli pokrojone na kawałki lub passata czyli pomidory przetarte na sos. Makaron ugotuj al dente, a jajka na twardo. Mortadelę pokrój na małe kawałki (chyba, że tak jak ja, masz tą w plasterkach, to nie krój). Na patelni lub w garnku podsmaż na oliwie odrobinę czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, a pod koniec gotowania także posiekaną bazylię. Mięso podsmaż, następnie dodaj do niego wino i kilka łyżek sosu pomidorowego. Ten sos lubi niespiesznie się robić, najlepiej na małym ogniu i dość długo. Jeśli masz czas, daj mu nawet 45 minut, miesiąc od czasu do czasu. Makaron wymieszaj z pozostałą ilością sosu pomidorowego. ETAP 3 Czas na układanie zapiekanki. Na dno naczynia daj najpierw troszkę sosu. Następnie układaj warstwami: makaron, mięso, bakłażan, pecorino, pokrojone w plasterki jajko, kawałki sera caciovallo, mortadela, posiekana bazylia. Ostatnia warstwa powinna składać tylko z bakłażana, sosu pomidorowego i dużej ilości pecorino. Piecz w 180°C przez 20-25 minut. Jak wyjmiesz ją z piekarnika, niech chwilkę postoi. Jest pyszna na gorąco, na zimno też całkiem przyzwoita, ale jednak sugeruję podgrzać i jednak jeść na ciepło. Bardzo sycące danie. znalazłam tu: [URL="https://www.italiapozaszlakiem.com/tag/vigata/"]https://www.italiapozaszlakiem.com/tag/vigata/[/URL] i skopiowałam. [I]Moje uwagi: 1. Nie znoszę bakłażanów, użyłam młodej cukini obsmażonej w plastrach. 2. Sery dałam jakie miałam, do środka plastry owczego z marketu; na wierzch tarty parmezanopodobny i gruyere, bo był w lodówce. 3. 2 puszki pomidorów siekanych, 4. 1 słoik sosu [B]Contadino[/B] firmy Barilla ( żadnego mięsa, żadnej mortadeli nie dawałam) 5. Makaron 'kurki' firmy POLMAK, Lidl 6. Sól, pieprz i odrobina pesto arabbiata, miałam 1/2 słoika, okazało się dla nas za ostre, ale doskonale odnalazło się w tej zapiekance. [/I] Zdjęć nie ma, bo absolutnie niewyględne danie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Makaron Komisarza Montalbano
Bottom