Makaron na upalne dni

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Makaron na upalne dni

Jest to chyba danie robione przeze mnie najczesciej: od wiosny do jesieni. Mozna pofantazjowac w czym pomoga skladniki, ktore akurat mamy w domu, ale takze te, ktorych nie mamy. Jedno trzeba zastapic drugim, a danie moze na tym tylko zyskac.

Postawe dania stanowi oczywiscie:

makaron tzw. krotki / fusilli, penne rigate, gemelli, strascinati itp. /

Na pol godziny przed odcedzeniem makaronu bierzemy spora miske / salaterke itp. /, wnetrze pocieramy przekrojonym zabkiem czasnku, a nastepnie do srodka wrzucamy to, co mamy i to, co chcemy znalezc na talerzu.

Ja lubie nastepujace:

pomidory pokrojone w srednia kostke / odsaczone /

ogorek pokrojony w kosteczke i dokladnie odsaczony

tunczyk odsaczony z oliwy / czasem wrzucam zamiast niego mieso z puszki, gotowane w rosole; moge podac wloskie firmy, ale nie wiem, czy sa dostepne w Polsce /

kapary

oliwki w plasterkach / czarne, zielone lub nadziewane papryka /

kilka kropli octu balsamicznego

sol

pieprz

bazylia

oregano

troche oliwy extravergine z oliwek

Mozna cos dodac, mozna tez ujac: wg smaku i zawartosci spizarni. Wszystkie skladniki nalezy delikatnie wymieszac i odstawic na 30 minut. Ugotowac makaron, odcedzony wrzucic do miski i jeszcze raz wszystko wymieszac. Posypac koperkiem, szczypiorkiem, porwana bazylia, oregano itp.

No i najwazniejsze... Jesli makaron jest orkiszowy, to trudno o cos lepszego. Moze z tym konkurowac tylko makaron z brokulami.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Dzisiaj zamiast tunczyka wrzucilam surimi: takie z zalewy octowo-oliwnej. Nawet udalo mi sie go nie zjesc w drodze do miseczki / zwykle zjadam widelcem ze sloika i nic nie zostaje; no chyba, ze kupie 2 sloiki... /.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Jakie to pyszne! Genialne i proste!

Ja zrobiłam z grillowanym bakłażanem ( kilka godzin chłodzonym w lodówce i przyprawionym oregano i naczosnkowanym) i tak samo potraktowaną cukinią, małymi kuleczkami mozzarelli, ćwiartkami pomidorów, oliwkami (niestety nie miałam czarnych, które najlepiej by pasowały), listkami bazylii.

Jednym słowem coś wspaniałego

17lu.jpg

29up.jpg

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
co to jest surimi??
z trudniejszych na s to chyba sepuku tylko znam

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Marghe / a Marghe chyba w Ligurii :roll: :roll: /, chodzi o to, ze by skladniki nabraly wzajemnych aromatow. Mozna zrobic w czasie gotowania makaronu, ale efekt bedzie gorszy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy